Hlavní obsah

Kartáček na zuby a energy drink - nezbytná výbava poslance

Právo, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Poslanci už více než 30 hodin tráví ve Sněmovně a jednají. Žádný zákon ale za tu dobu neschválili. Většina z nich říká, že maratón, jenž způsobily obstrukce ČSSD, snaší dobře. Jen potřebují k práci i jiné věci než hlasovací zařízení. Jednaní by poslanci měli přerušit hodinu po půlnoci.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) se po celonočním jednání občerstvoval i energetickým nápojem

Článek

"Jako lékař očekávám, že se kolem půlnoci dostaví halucinace," řekl ČT poslanec ODS Boris Šťastný.

"Oči mě pálí, všechno mě bolí, ale zatím dobré. Ujíždím na mátovém čaji a pak tam mám takový lektvar z mladého ječmene, na který se všichni s vytržením dívají, protože je takový brčálově zelený," řekla ČTK místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV).

Sociální demokracie sice bude dál obstrukcemi útočit na Nečasovu vládu a její reformy, ovšem na chvíli prý dá koalici vydechnout. Únava a nedostatek spánku by přece jen mohly způsobit některým jedincům komplikace.

"Já jsem hlavně nejedla, protože by se mi odkrvil mozek a chtělo by se mi spát, takže hladovění a tekutiny. Hlavní je si udržet bystrou mysl s tím, že víte, že někdo rozpoutal válku, a vy mu nechcete uhnout, a to je pro mě docela silná motivace," popsala svůj přístup k nocování ve Sněmovně její šéfka Miroslava Němcová (ODS).

Němcová i Klasnová sedí ve vedení Sněmovny a řídí schůze, a na rozdíl od řadových poslanců si nemohou během poslaneckých vystoupení odpočinout.

Kartáček a energy drinky

Nejen mnohé ženy poslankyně přiznávají, že i když přežijí pár hodin spánku v křeslech svých sněmovních kanceláří, s hygienou to přece jen není ono. „Spala jsem asi hodinu,“ řekla Právu místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Její stranický kolega Jan Husák pak dodal, že na něj si opozice s obstrukcemi nepřijde: „Holení a kartáček na zuby mám při sobě,“ poznamenal s úsměvem.

Práci máme zorganizovanou tak, že jsme rozděleni na tři směny, jedna směna odpočívá, jedna směna je v záloze, jedna směna je přímo na sále.
předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

O poznání lépe na tom prý byli někteří členové véčkařského klubu. „Véčkaři jsou galantní, takže starci a ženy dostali od druhé hodiny ranní volno,“ řekl Právu Jiří Štětina. Prý si na hodinku zdřímnul ve své poslanecké kanceláři a je mu fajn. Ne všichni si ale mohli dovolit ten luxus spát ve svých kancelářích, takže k vidění byly i postavičky ležící spící jen kousek od jednacího sálu. Energetické nápoje šly na odbyt.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09)

To premiér Petr Nečas (ODS), který vydržel až do sedmé hodiny ranní, to podle šéfa svého poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury tak trochu zdravotně odskákal.

„Jako správný vůdce politické většiny tady zůstal až do rána a to, že mu nebylo dobře, je pravda,“ poznamenal. Nevěří však, že by opozice koaliční poslance fyzicky udolala.

Foto: Petr Horník, Právo

Unavení poslanci VV ve Sněmovně, zleva David Kádner, Otto Chaloupka a Michal Babák

ČSSD jede na směny

Nečasovu výdrž i přes zdravotní indispozici ocenil i šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík. Ovšem šéf klubu soc. dem. Bohuslav Sobotka je podle něj srab, který obstrukce zorganizoval a o půlnoci nechal své lidi ve Sněmovně, zatímco on sám šel spát.

A Sobotka to nijak nepopírá. „Práci máme zorganizovanou tak, že jsme rozděleni na tři směny, jedna směna odpočívá, jedna směna je v záloze, jedna směna je přímo na sále. A já jsem si odsloužil svou směnu a po půlnoci jsem se šel vyspat a vrátil se brzy ráno,“ řekl Právu Sobotka. V obstrukcích jeho strana ovšem bude pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám