Hlavní obsah

Karolína Peake posiluje svůj vliv a zastiňuje Johna i Bártu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politická hvězda místopředsedkyně Věcí veřejných Karolíny Peake nezadržitelně stoupá. Zatímco formální předseda Radek John a neformální šéf strany Vít Bárta ztrácejí den ode dne autoritu, nenápadná Peake se stává hlavní tváří své strany. Nejnověji se její obratnost ukázala při vládní tahanici o to, kdo bude hlídat a koordinovat reformu české policie a justice.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake (VV)

Článek

Peake šla původně do debaty s návrhem, že to bude jakýsi tříčlenný superúřad, kterému by šéfovala ona sama – je přece místopředsedkyně vlády – a měla by pod sebou jako své zástupce ministry vnitra Jana Kubiceho (nestr.) a spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

To přirozeně nemohlo přes ODS a TOP 09 projít, takže Peake šikovně ustoupila a vláda  jednomyslně odhlasovala, že reformu justice (především na státních zastupitelstvích) a policie bude koordinovat vládní výbor boje s korupcí. Šéfuje mu – kdo jiný – Karolína Peake.

Když spolu s navrhovatelem premiérem Petrem Nečasem s původním plánem minulý týden na vládu přišla, u ostatních členů kabinetu narazila. Ostře proti byla nejen TOP 09, jež by v této pracovní skupině vůbec neměla zastoupení, ale i sami ministři vnitra a spravedlnosti Kubice a Pospíšil.

„Minule ta rezistence byla velmi silná, podle mého pohledu poměrně nepochopitelná. Nevím, jestli si někdo představoval, že chci někomu ukrást státní zastupitelství a policii nebo katedrálu sv. Víta či něco jiného,“ řekla Právu Peake s tím, že ve středu už vláda bez jakýchkoli výhrad dospěla ke kompromisu.

„Vyřešili jsme to tak, že tuto agendu nakonec usnesením vlády výslovně dostal za úkol koordinovat můj vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí. Původně jsem navrhovala, aby vznikla nějaká menší specializovanější platforma, ale s ohledem na výhrady TOP 09, která by v ní neměla ve vedení svého zástupce, jsme to nechali vládnímu výboru,“ řekla Právu Peake.

Ve vládním výboru jsou kromě ní Pospíšil s Kubicem, ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Šéfové vnitra a spravedlnosti by na něm měli podle Peake seznámit členy s plánovanými reformami a s jejich koordinací.

Nechtějí nějakého soudce

„Vnímám to jako rozumné rozhodnutí, ve výboru sedí ministři, tedy lidé s jasnou politickou odpovědností zastupující tři koaliční strany. Je to něco zcela jiného, než kdyby vznikl nějaký výbor, který by si měla sestavit sama paní Peake,“ reagoval na kompromisní řešení Pospíšil.

Jeho nynější spolupráce s Kubicem je podle něj na velmi vysoké úrovni, a proto prý nepotřebují nějakého třetího ministra, který by jim „soudcoval“.

Pospíšil navíc připomněl, že už v úterý ministerstvo spravedlnosti poslalo na vládu věcný záměr zákona o státním zastupitelství, a byl by prý nerad, aby se kvůli nějaké komisi legislativní proces tohoto návrhu zbytečně zdržel.

Anketa

Je vám Karolína Peake sympatická?
ano
58,5 %
ne
41,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30279 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Peake: Existence VV závisí na zachování vlády

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake odmítá, že by Věci veřejné byly koaličním otloukánkem. V rozhovoru pro deník Právo Peake také naznačuje, jak...

Výběr článků

Načítám