Hlavní obsah

Karlův most slaví šest a půl století

PRAHA

Praha slaví 650. výročí položení základního kamene Karlova mostu. Staroměstské náměstí se při této příležitosti vrátí do středověku, přímo na mostě a v jeho okolí ožijí staropražské legendy. Oslavy, které začaly v neděli ve 14 hodin, budou pokračovat v noci na pondělí.

Článek

Slavnosti vyvrcholí požehnáním základního kamene jedné z nejvýznamnějších pražských památek. Stane se tak přesně v 05:31, tedy v dobu, kdy se tento slavnostní akt údajně uskutečnil v době panování Karla IV.

Na Staroměstském náměstí diváci kromě tří velkých rytířských turnajů uvidí kováře, keramickou a heraldickou dílnu, ražbu mincí a košíkářky. Znít bude dobová hudba, vystoupí tanečníci, kejklíři, bubeníci a pištci.

Na mostě bude oslava zahájena o půlnoci, kdy po něm přejede kouzelník Žito na káře tažené kohouty. Lidé pak uvidí například bezhlavého templáře, Bruncvíka, železného muže z Platnéřské ulice a lazebnici Zuzanu.

Na mostě budou živé kopie soch, které budou kolemjdoucím vyprávět své příběhy. Bude znít gotická hudba, vystoupí tanečníci, kejklíři a uskuteční se šermířské turnaje. Budou připraveny i ukázky tehdejších řemesel.

Most vznikl v magický den, hodinu a minutu

Karel IV. položil základní kámen mostu patrně 9. července 1357 v 05:31. Číselná řada lichých čísel od jedničky do devítky a opět k číslovce jedna má astrologické souvislosti. V kronikách ale přesný údaj není, odvozen byl až v 19. století.

Nynější oslavy budou první v historii Karlova mostu vůbec. Magistrát na ně dal 3,2 miliónu korun. Po oslavách čeká památku rekonstrukce za více než 220 miliónů korun. Stavební práce by měly začít v polovině srpna, potrvají téměř tři roky a uskuteční se za provozu.

Sochy chrání bezpečnostní kamery

Po mostě projde v v létě v průměru kolem 30 000 lidí denně. Podle památkáře Ondřeje Šefců turistický ruch nemá na stav mostu žádný vliv, zátěž od chodců je zanedbatelná.

"Jediné, kdy byla naměřena nějaká odezva, že by most reagoval na pohyb lidí, bylo při pražském maratónu," řekl Šefců.

Problém pro most představují vandalové, kteří čas od času poničí nějakou sochu. Známým případem z poslední doby je utržení části hebrejského nápisu ze sousoší svatého Kříže. [celá zpráva] Město proto nedávno na mostecké věže umístilo nové bezpečnostní kamery. Zařízení kolem soch vytváří elektronický plot. Když někdo na plastiku vyleze, ihned o tom vědí policisté.

"Standardní turistická legrace je dotýkání se reliéfu svatého Jana Nepomuckého," uvedl Šefců. Traduje se, že kdo se destičky, na které je výjev shození Jana z Pomuka do Vltavy, dotkne, tomu se splní tajné přání. Originál byl nahrazen kopií, aby se nevyhladil, poznamenal památkář.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám