Hlavní obsah

Karlovarské zastupitelstvo odvolalo prvního náměstka Jiřího Kotka

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

První náměstek karlovarského primátora Jiří Kotek (Alternativa) byl v úterý ráno na jednání karlovarského zastupitelstva odvolán z funkce a také z městské rady. Dosavadní koalice složená z Karlovarské občanské alternativy (KOA), Alternativy, TOP 09 a hnutí O co jim jde?! (OCJJ) má ale pracovat dál. Není zatím ale jasné, o hlasy kterých zastupitelů se chce opírat, protože KOA koaliční smlouvu už v pondělí večer vypověděla

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jiří Kotek (Alternativa) ve chvíli, kdy jej kolegové z karlovarského zastupitelstva odvolávají z funkce prvního náměstka primátora. Vpravo karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA).

Článek

„Nejedná se o rozpad koalice,“ uvedl karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA). Jenže není jasné, kdo ve funkcích Kotka nahradí, protože stávající koalice chce o tom ještě jednat přes letní prázdniny. „Městská rada bude dál fungovat jako osmičlenná, přičemž do budoucna může být opět dovolena na počet devíti členů,“ komentoval Kulhánek, podle kterého k odvolání Kotka došlo až po opakovaných bezvýsledných koaličních smírčích řízeních.

„Alternativa přišla v předvečer posledního pondělního večerního jednání se smírným řešením, ale nakonec k dohodě nedošlo,“ vysvětloval Kulhánek, který Kotkovi vyčítá špatnou komunikaci a koordinaci při řízení města.

Kotek chce sledovat situaci z povzdálí

Už v pondělí večer KOA vypověděla koaliční smlouvu, takže není dosud zřejmé, jakým způsobem chce koalice prosazovat svoje usnesení. I s Kotkem a jeho Alternativou totiž drží těsnou většinu dvaceti hlasů z celkových 38 zastupitelů. Musí se nyní spoléhat buď na opozici, kterou tvoří ODS, ČSSD a KSČM, nebo na Kotkovu Alternativu, která se ale nemusí cítit být nyní bývalou koaliční smlouvou zavázána. Kotek ohlásil, že pozici náměstka opouští, ale nechce do opozice.

„Neodcházím do opozice, ale ani od pozice,“ uvedl při odchodu Kotek, který chce jako řadový zastupitel „sledovat, jak koalice bude dotahovat jeho práci.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám