Hlavní obsah

Kardinál Duka podal odvolání ve sporu o inscenaci, kde Ježíš znásilňuje muslimku

• Aktualizováno

Kardinál Dominik Duka podal odvolání proti rozsudku, který zamítl jeho žalobu na brněnské divadelníky. Vyplývá to z Justiční databáze, podle níž bylo v kauze 3. května podáno odvolání. Duka žalobou napadl dvě inscenace, které loni v květnu uvedl festival Divadelní svět Brno 2018. V jedné z nich herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku.

Foto: Mladinsko Gledališč, Novinky

Hra Naše násilí a vaše násilí pobouřila část veřejnosti kvůli scéně kdy Ježíš znásilňuje muslimku.

Článek

Podle hlavy české katolické církve se obě hry hrubě dotkly jeho práv zaručených Listinou základních práv a svobod. Městský soud v březnu žalobu zamítl. Na Dukovo odvolání v pondělí upozornila Česká televize.

Podle tehdejšího vyjádření soudce Ondřeje Sekvarda šlo v dramatech o alegorii, nikoliv o konkrétní postavu Ježíše či dalších osob. Zástupci divadel namítali, že žaloba stojí na pocitech a úvahách, se kterými lze obtížně polemizovat.

Kardinál Duka podal žalobu na brněnské Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno kvůli inscenacím Naše násilí a vaše násilí a Prokletí chorvatského režiséra Olivera Frljiče.

Naše násilí a vaše násilí. Mnoho povyku kvůli jednomu představení. Uvidí to pouze dvě stě lidíVideo: Novinky

V jedné ze scén herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, což vyvolalo protesty přímo při divadelním představení. Ve druhé hře je mimo jiné vyobrazena socha připomínající papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kardinál Dominik Duka

Duka podával žalobu jako fyzická osoba. Zmiňoval útok na nezadatelnost práv, na svobodu náboženského vyznání či na právo na důstojnost a čest. Jakožto primas český má za to, že hanlivé zobrazení Krista dopadá i na něj, proto se obrací na soud.

„Postup divadla silně zasáhl do mého vyznání, a proto se obracím na soud, aby rozhodl, co je ještě umění a co již je jen úmyslné poškozování jiné osoby a mých práv,” uvedl tehdy kardinál.

Reklama

Související články

GLOSA: Nuda, nebo skandál v Brně?

Páteční představení Naše násilí a vaše násilí, které na festival Divadelní svět přivezl soubor Mladinsko Gledališče z Lublaně, budilo už předem očekávání...

Výběr článků

Načítám