Hlavní obsah

Karásek: vládu podržím, ale Přibyl musí pryč

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I přesto, že poslanec US-DEU Svatopluk Karásek protestuje proti obsazení místa šéfa Úřadu vlády ČR bývalým velitelem roty Pohotovostního pluku SNB Pavlem Přibylem, při hlasování o důvěře vládě, které se má konat v úterý 24. srpna, nový kabinet nepotopí. Karásek řekl, že není politický vyděrač a vládu nyní podpoří. V záloze si však nechává podzimní hlasování o státním rozpočtu.

Foto: Dana Ehlová

Z Japonska přímo pod Orlické hory přijeli na benefiční koncert pro varhany členové Praque Cello Quarteta.

Článek

"Premiér Gross má sice v ruce programové prohlášení, ale možná nebude mít dost hlasů pro důvěru," řekl včera Právu zdroj obeznámený s koaličním zákulisím. Vzápětí ale nastal obrat.

Místopředseda unionistů a poslanec Karásek totiž slíbil, že pro vládu bude v úterý hlasovat a svůj protest nespojí s existencí nového kabinetu. Ujistil o tom na úřadu vlády přímo premiéra Stanislava Grosse v přítomnosti šéfa US-DEU Pavla Němce a místopředsedy Karla Kühnla.

"V úterý zvednu ruku pro důvěru vládě, ale jsem zásadně proti tomu, aby pan Přibyl zůstal šéfem," potvrdil poté Právu Karásek.

Podle něho jde o symbolickou věc a shodný názor sdílejí i další poslanci US-DEU. "Všichni mají výhrady, ale postižené svědomí máme především my s Táňou Fischerovou. Nás do politiky vyzvali lidé, kteří sledují etickou a morální stránku věci, a kdybychom teď mlčeli, tak jsme v politice na houby," řekl bývalý disident Karásek.

Přibylův případ chce dohnat za každou cenu k závěru, tedy přimět šéfa úřadu k odchodu.

"Pokud by premiér věc neřešil, pak bych musel zvažovat podporu státního rozpočtu na podzim. Bez ohledu na to, jak bude sestaven, považuji odchod pana Přibyla za zásadní politickou věc pro mě," dodal Karásek.

Fischerová v ČT řekla, že ji trochu překvapilo, že nebyla ke Grossovi pozvána také, ale věří, že výsledek jednání Karáska s Grossem i jí umožní hlasovat pro důvěru vládě.

Reklama

Související témata:

Související články

Gross: kauza Přibyl by se neměla dramatizovat

Jako horký brambor si koaliční politici přehazují případ Pavla Přibyla, jehož jmenování do čela Úřadu vlády vyvolalo protesty. Přibyl velel policejní četě,...

Gross prověří Přibylovo působení u SNB

Premiér Stanislav Gross přijal na Úřadu vlády zástupce nespokojených lidí, kteří přišli v úterý před Strakovu akademii demonstrovat proti dosazení Pavla...

Lituji, že jsem nebyl na správné straně

Jmenuji se Pavel Přibyl. Nikoho jsem nebil. Ani nesplachoval vodními děly. Tohle jsem chtěl v úterý říci demonstrantům. Věděl jsem však, že by mi to neuvěřili....

Výběr článků

Načítám