Hlavní obsah

Kandidatura Zubové za pražskou ČSSD budí další rozpory ve straně

Praha

Předsednictvo ČSSD po zařazení předsedkyně Demokratické strany zelených Olgy Zubové na lukrativní pozici na kandidátce sociálních demokratů ČSSD sklízí další kritiku z řad vlastních straníků. Nevoli si předsednictvo vysloužilo za údajné narušování vnitrostranické demokracie i za potenciální úplatnost.

Článek

Rozpaky a rozhořčení neskrývali nynější pražští poslanci za ČSSD Stanislav Křeček a Karel Šplíchal, kteří po primárkách zaujali 18. a 17. místo na kandidátce za hlavní město. Šéfka Demokratické strany zelených Zubová je přitom na pátém volitelném místě.

Šplíchalovi se především nelíbí, že se Zubová dostala na 5. místo zásahem předsednictva, zatímco všichni ostatní museli projít stranickými primárkami. "Ať to vzniklo, jak to vzniklo, tak to šťastné není," řekl.

Připustil, že vnitrostranická demokracie v ČSSD moc nefunguje, i to, že při rozhodování mohly hrát roli peníze majitele mediální agentury Médea Jaromíra Soukupa. Ten podle médií volitelné místo pro Zubovou vyjednal a údajně prohlásil, že by za vstup do politiky dal sto miliónů korun.

Křeček má však o průběhu nominační konference jasno. "Samozřejmě, že se znehodnotily primárky," uvedl Křeček. Pražská konference zařadila Krečka na 18. místo kandidátky, protože údajně respektovala, že ho obvodní organizace nedala na první místo svého návrhu. "Ale ukázalo se, že jsou to jen prázdné žvásty," zdůraznil poslanec. Že by při tom hrály hlavní roli Soukupovy peníze, si ale neodvažuje spekulovat. Podle něj šlo spíše o představu, že Zubová přiláká mladé voliče.

Kritici zpochybňují důvěryhodnost Zubové

Že se objeví předsedkyně politické strany na kandidátce zcela jiné politické strany považuje Křeček za českou zvláštnost, která nemá v politice obdoby. Zajímalo by ho také, jak bude klub zajišťovat se Zubovou jednotné hlasování, když právě ona na jaře zradila koalici a pomohla ČSSD vyslovit nedůvěru vládě.  

Podobně se už o víkendu vyjádřil i první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podle něhož měla strana vyjádřit spíše nesouhlas s přeběhlictvím. Sobotka nechápe, proč by se měla ČSSD spojovat s neúspěšnou Demokratickou stranou zelených a pro Zubovou nehlasoval. [celá zpráva]

Kritiku si pozice Zubové vysloužila i od místopředsedy Romana Onderky, jihomoravského hejtmana Michala Haška a moravskoslezského senátora Petra Víchy, podle nějž není Zubová důvěryhodná politička, protože už jednou soc. dem. opustila. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach soudí, že jde o taktiku pražského lídra Petra Hulinského, který považuje Zubovou za přínos. 

Reklama

Související články

Zubová má do Sněmovny kandidovat za ČSSD

Bývalá poslankyně Strany zelených Olga Zubová, která na jaře pomohla opozici svrhnout vládu, bude v říjnových sněmovních volbách kandidovat za ČSSD. Na pražské...

Výběr článků

Načítám