Hlavní obsah

Kandidatura obviněného Thomy vzbuzuje v TOP 09 zděšení

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz

Na jihu Čech se zřejmě na kandidátce TOP 09 a STAN do říjnových voleb do Sněmovny objeví i policií stíhaný českobudějovický primátor Juraj Thoma. O jeho kandidatuře uvažuje vedení jihočeských Starostů a nezávislých (STAN).

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

Právu to potvrdil krajský šéf STAN Jaroslav Houba. „Tato možnost existuje. Definitivní rozhodnutí padne dnes (v úterý, pozn. red.), nejpozději zítra na jednání našeho předsednictva,“ řekl v úterý v poledne Právu Houba.

To, že by se Thoma mohl objevit na případném volitelném místě za STAN, vzbudilo pozdvižení v jihočeské TOP 09. „Pokud vím, neexistuje jediný člen krajského výboru, který by si přál mít na kandidátce Juraje Thomu. Volební kampaň bude rychlá a není čas zabývat se vysvětlováním některých kauz. Od toho je soud. Proto jsme například nenominovali ani Vlastu Parkanovou,“ konstatoval v rozhovoru s Právem krajský tajemník TOP 09 Jiří Žižka.

Dodal, že jihočeská TOP 09 od STAN zatím nedostala ani jediné konkrétní jméno, které by mělo starosty a nezávislé reprezentovat na kandidátce do Sněmovny. „Máme pro ně vyčleněno šest míst, ale kdo to konkrétně bude, se dozvíme zřejmě až z Prahy, neboť STAN s těmi jmény jede přímo tam,“ dodal Žižka.

Měl způsobit několikamiliónovou škodu

Kriminalisté Thomu obvinili v souvislosti s podpisem dodatku smlouvy se společností BIT Servis v roce 2010 na zakázku ohledně výpočetní techniky ve výši 37 miliónů korun. Městu podle policistů způsobil škodu za devět miliónů.

Jak uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner, čelný představitel českobudějovické radnice čelí stíhání pro zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby. „Podstatou obvinění je skutečnost, že měl jako úřední osoba neoprávněně uzavřít dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností specializující se na software a hardware,“ konstatoval Matzner.

Společnost tak podle něj zvýhodnil přidělením této nadlimitní zakázky bez řádného zadávacího řízení a tím překročil svoji pravomoc. „Podpis dodatku měl být projednán a schválen radou města. Podle znaleckého posudku by tato zakázka, pokud by byla transparentně zadána, stála město České Budějovice o zmíněných devět miliónů méně,“ ozřejmil Matzner.

Thoma v minulosti působil v ODS a od roku 2006 je primátorem Českých Budějovic. V červnu 2010 jej občanští demokraté kvůli vnitrostranickým sporům odvolali z funkce. Thoma následně založil nové hnutí, na podzim 2010 zvítězil v komunálních volbách a stal se opět primátorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám