Hlavní obsah

Kandidáti na Hrad známkovali prezidenty, nejlépe dopadl Havel

• Aktualizováno
Právo, Jan Švábek

Osm kandidátů na prezidenta se v úterý večer střetlo v předvolební debatě na půdě Západočeské univerzity v Plzni. Během téměř tříhodinové diskuse se mimo jiné nevyhnuli známkování svých předchůdců. Vesměs nejlépe hodnotili Václava Havla, naopak nejhůře dopadl Miloš Zeman. Ten jako jediný z kandidátů na hlavu státu do Plzně nedorazil. Podle organizátorů na pozvánku ani nezareagoval.

Prezidentší kandidáti hodnotí prezidentyVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Moderátor debaty, kterým byl politolog Přemysl Rosůlek, na začátek upozornil, že se známkuje jako na základní škole.

Nejlepší vysvědčení od kandidátů obdržel Václav Havel, který dostal jen jednu trojku, a to od hudebníka Petra Hanniga. „Je to za humanitární bombardování Srbska,“ uvedl Hannig.

Václav HavelVáclav KlausMiloš Zeman
Jiří Drahoš1-34
Vratislav Kulhánek243-
Petr Hannig32-3
Michal Horáček1-45
Marek Hilšer13-3 (z chování)
Mirek Topolánek234
Pavel Fischer/3-4-
Jiří Hynek223

Průměrné známky pak obdržel Václav Klaus, kterému byla vyčítána hlavně amnestie na závěr jeho druhého funkčního období.

„Poslední amnestie, zejména aboliční článek, byla jednou z největších politických pohrom po listopadu 89,“ nechal se například slyšet textař a podnikatel Michal Horáček.

Naopak zcela propadl Miloš Zeman, který dostal nejlépe trojku, přičemž od bývalého diplomata Pavla Fischera obdržel čtyři minus a Michal Horáček ho ohodnotil rovnou „beznadějnou nedostatečnou“.

Publikum pak pobavil bývalý premiér za ODS Mirek Topolánek, který rozdal prezidentům známky 2,3,4 a poznamenal k tomu, že „jedničkou“ je Miroslav Kalousek z TOP 09. Narážel tak na někdejší neverbální komunikaci ve Sněmovně, po níž vysvětloval, že svým zdviženým prostředníčkem ukazoval Kalouskovi, že je jednička.

Kritika Zemana

Přestože Miloš Zeman na debatě chyběl – už dříve avizoval, že se nebude podobných akcí účastnit – jeho jméno patřilo mezi ta nejskloňovanější.

„Velmi mě dráždí styl, jímž Miloš Zeman přistupuje k právnímu státu, k právu a Ústavě. Je tak často za hranou, že z hlediska fotbalu bychom řekli, že je pořád v ofsajdu,“ řekl Fischer.

Topolánek mimo jiné uvedl, že amnestie, kterou Miloš Zeman udělil odsouzenému vrahovi Jiřímu Kajínkovi, je velmi diskutabilní. „V tomto případě bych mu milost zřejmě neudělil,“ uvedl Topolánek.

Řeč byla také o cestách hlavy státu do krajů. Většina kandidátů se shodla, že by cesty měly být hrazeny z rozpočtu prezidentské kanceláře.

Foto: Jan Švábek, Právo

Debata prezidentských kandidátů v Plzni

V bloku, který byl věnován mezinárodní politice, se bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek vyjádřil, že zahraničních cest do Ruska už bylo dost. „A Čínu nevidím jako perspektivní trh,“ doplnil Kulhánek.

Cesty na Východ kritizoval i bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. „Přešlapů Miloše Zemana byla spousta. Za ten největší ale považuji, že se náš prezident jezdí učit do Číny, jak má vypadat demokratická společnost,“ kritizoval Drahoš.

Narážel tak na Zemanovu první návštěvu Číny v říjnu 2014, kdy hlava státu v tamní televizi prohlásila, že se do komunistické země přijela naučit, jak stabilizovat společnost.

Topolánek zkritizoval Zemanovo počínání po podzimních sněmovních volbách. Podle něj svým chováním ohrožuje demokratický vývoj České republiky.

Topolánek by volil Fischera

Debata ukázala i sympatie jednotlivých kandidátů k jejich soupeřům. Například Petr Hannig sdělil, že pokud by v prezidentských volbách nemohl volit sebe, dal by hlas Jiřímu Hynkovi. Sálem se rozezněl smích. „To je polibek smrti,“ reagoval lékař a občanský aktivista Marek Hilšer.

Trochu překvapil Topolánek, když se nebál říct, že by hodil hlas Pavlu Fischerovi. Fischer Topolánkovi ihned přišel poděkovat. Oba kandidáti si potřásli rukou.

Někteří z kandidátů se také nechali slyšet, že se obávají ohrožení prezidentských voleb ze strany proruských a dezinformačních serverů.

Hilšer na adresu Ruska uvedl, že v něm panuje nejhorší forma kapitalismu – oligarchický kapitalismus. „Bojím se, že se začíná rozšiřovat k nám. Před putinovským Ruskem bych byl ostražitý,“ řekl Hilšer.

Kritika však zněla i na adresu Evropské unie, její současné směřování se nelíbí prezidentovi Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřímu Hynkovi. „EU je výborný nápad, který se bohužel po tom, co iniciativu převzal evropský úředník, řítí do pekel,“ uvedl.

Lidé mohli kandidáty ohodnotit v anketě na internetu. Její výsledky organizátoři zveřejnili hned v závěru akce. Do hlasování se zapojilo 738 osob. Vítězem debaty se stal Michal Horáček, na druhém místě skončil Pavel Fischer a jako třetí se umístil Marek Hilšer před čtvrtým Jiřím Drahošem. Naopak nejhůře dopadl Petr Hannig.

Debatu uspořádala uskupení Prezident 21, Mladí konzervativci a Akademický spolek studentů politických věd v Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám