Hlavní obsah

Kancléřka Merkelová má do Prahy dorazit 25. srpna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová by měla přijet do Česka 25. srpna. ČTK to ve čtvrtek potvrdily dva diplomatické zdroje. Kancléřka má na programu i setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem. Rozdílné postoje hlavy státu a Merkelové k migrační krizi přitom podle některých informací mohly být příčinou, proč kancléřka nedorazila do Prahy již dříve, například v době českého předsednictví visegrádské skupině.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Termín návštěvy je 25. srpna. Schůzka s prezidentem je v programu a měla by trvat přibližně hodinu," sdělil na dotaz ČTK důvěryhodný zdroj.

O tom, že kancléřka přijede do Prahy v srpnu, informoval v polovině července mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Uvedl tehdy, že Zeman se těší na jednání s Merkelovou na konci léta. Ve čtvrtek Ovčáček zopakoval, že Zeman s Merkelovou o plánované návštěvě a setkání hovořil na summitu evropských a asijských zemí (ASEM) v Mongolsku. Termín ale nesdělil.

Návštěva kancléřky v Česku se plánovala již delší dobu. Česká diplomacie o ni usilovala v době půlročního českého předsednictví visegrádské skupině, které skončilo letos v červnu. Merkelová ale do Prahy nepřijela, podle některých zdrojů také kvůli tomu, že země Visegrádu (Polsko, Maďarsko, Česko a Slovensko) neprojevily dostatečnou solidaritu s uprchlíky a odmítaly jejich rozdělení do zemí EU podle kvót.

Český prezident opakovaně prohlašuje, že přijímání muslimských uprchlíků zvyšuje hrozbu terorismu, a vyzývá českou vládu, aby žádné migranty na své území nepouštěla. Merkelová naopak vedla Německo k vstřícnosti vůči vlně běženců a požadovala totéž od dalších členských států EU.

V diplomatických kuloárech se mluvilo o tom, že kvůli tomuto názorovému střetu se Merkelová se Zemanem nesejde, pokud do Prahy přijede na bilaterální jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám