Hlavní obsah

Káňata vyhnala havrany od školy v Táboře

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Nasazení sokolů proti havranům v Táboře zatím, zdá se, nese úspěchy. Hluku ubylo. V úterý mohli lidé na Pražském sídlišti u Základní školy v Táboře pozorovat, jak si vede americké káně Harrisovo pojmenované Cvrček. Nalétávalo do korun stromů, aby havrany vypudilo.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hannah Melcerová v úterý plašila havrany v Táboře s devítiletým kánětem Cvrčkem.

Článek

Město se pokouší zrušit havraní kolonii, která svým hlukem ruší i žáky ve třídách. Tři káňata začali sokolníci vypouštět v pátek. V úterý na stromech zbývalo už jen pár havranů. 

Je to vůbec poprvé, co v českém městě rozhání havrany právě ptačími dravci. Kdyby tato metoda vyšla, řešily by podobně problémy s havraním hlukem i v řadě dalších měst, například v Českých Budějovicích.

Plašení havranů v Táboře (záběry ze 14. února)Video: Novinky

Káně jménem Cvrček poslouchalo svou sokolnici Hannah Melcerovou jako pes, tedy na slovo a zapískání. „V pátek vylétl Cvrček proti havranům, kterých zde bylo několik desítek, daleko dravěji, aby ukázal dominanci. Vždy je to o tom přirozeném respektu těch ptáků vůči tomu dravci. Dnes se tady pohybuje, a když vidí havrany, tak za nimi přilétne. Havrani pak znervózní a odletí,“ popisovala Právu situaci Melcerová, která odměňovala káně kuřecím masem.

Ukřičenou havraní kolonii vyhánějí z Tábora sokolníci s káňaty

Domácí

Zmínila, že havrani odlétají na pole. „Vždycky však vyšlou nějakého průzkumníka, aby zjistil, jestli tady dravci jsou. Potom se nemohou vrátit,“ upozornila sokolnice.

Zmínila, že káně Harrisovo je ideální právě na plašení havranů v městských částech.

„Kdybych chtěla používat například jestřába, nešlo by to. Jedná se totiž o velmi plachého dravce a vadila by mu zástavba. Naopak toto káně tohle prostředí zvládá a je to i důvod, proč se používá k biologické ochraně například na Pražském hradě proti holubům, nebo i v Paříži a v Londýně,“ vysvětlila Melcerová.

V úterý byl ve Zborovské ulici, kde hygienici dříve naměřili nadměrný hluk a kde si stěžovali i obyvatelé sídliště, poměrně klid. Na stromech se usadilo jen pár havranů, které Cvrček svými nálety rychle vyrušil, a tak odlétali. „Ti havrani se budou samozřejmě přemisťovat. Za úspěch bychom považovali, kdyby tady přestali hnízdit,“ dodala Melcerová.

Do táborských havranů se pustí americká káňata

Domácí

Jiří Rozum z táborského odboru životního prostředí upřesnil, že sokolníci budou plašit havrany až do příštího pátku, tedy čtrnáct dní. „Pokud by zde havrani přestali hnízdit, mohli bychom toto plašení zopakovat,“ dodal Rozum.

Akce vyjde město na 54 tisíc korun. „K podobné ochraně nás nabádalo i ministerstvo životního prostředí. Složitější bylo najít správného dravce. Nakonec jsem se dočetl, že podobně plaší havrany například na Slovensku,“ dodal Rozum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám