Hlavní obsah

Kalouskovy dluhové složenky vyvolaly poprask, policie uklidňuje hlavně seniory

• Aktualizováno
Právo, ČTK, dan

Předvolební akce místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který nechal do mnoha českých domácností poslat složenku s částkou (121 tisíc Kč) státního dluhu připadajícího na jednoho občana, vzbudila mezi lidmi poprask. V permanenci jsou kvůli tomu i policisté, kteří znepokojeným občanům vysvětlují, že jde o součást předvolební kampaně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Složenka na uhrazení státního dluhu, kterou občanům před volbami poslala TOP 09

Článek

Kvůli složence, která má upozornit na rostoucí státní deficit, přijali například ve Zlínském kraji policisté desítky oznámení o podezření z podvodu. Lidé kvůli kampani TOP 09 blokují tísňovou linku a policisté jim musejí vysvětlovat, že jde pouze o předvolební akci, konstatovala v pátek krajská policejní mluvčí Jana Bartíková. "Jedná se pouze o předvolební kampaň, nikoliv o trestný čin," uvedla.

Senioři alarmovali policii

Podobnou zkušenost popsala i mluvčí pražské policie Andrea Zoulová, podle níž operátory tísňových linek zaměstnávali především starší lidé. "Nepochopili, že se jedná o předvolební kampaň. Stěžejní je na letáku složenka. To, že jde o volební kampaň, se dozví až z malých písmen pod složenkou. Takže spousta seniorů byla znepokojena a alarmovala tísňové linky 112 a 158," uvedla Zoulová. "Určitě můžeme hovořit o desítkách (telefonátů)," dodala s tím, že o trestních oznámeních informace nemá.

Mluvčí policejního prezidia Jan Melša uvedl, že vedení policie se zatím záležitostmi kolem složenek TOP 09 nezabývalo. "Je možné, že na úrovni krajských ředitelství několik (trestních) oznámení přijato mají, ale oficiálně se to k nám zatím nedoneslo. Na úrovni republiky nemáme poznatky o tom, že by k něčemu takovému hromadně docházelo a že by to byl pro policii v současné době problém," uvedl Melša.

Pánovi scházelo číslo účtu, zaplatil by rád

I do redakce Práva přišla řada mailů a telefonovali lidé, kteří se složenky lekli. Také v centrále TOP 09 od rána drnčel telefon zvědavých i naštvaných lidí, kterým pracovníci strany museli vysvětlovat, že jde o marketingový tah a že složenkou jen chtějí upozornit na narůstající veřejný dluh a že ji nikdo platit nemusí.

„Vyřídili jsme okolo dvou tisíc telefonátů. Někteří si to nechají vysvětlit, jiní vůbec neposlouchají a nadávají. Ale volal i pán, kterého mrzelo, že na složence není uveden účet, protože by ji chtěl zaplatit,“ řekl Právu volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček. Dodal, že kromě telefonátů stihli včera odpovědět na tisícovku mailů.

S rozporuplnými reakcemi podle Poláčka počítali. „Už při vzniku strany jsme říkali, že nechceme být za každou cenu populární a že se nebudeme bát říkat pravdu,“ podotkl Poláček.

Anketa

Považujete tah TOP 09 s dluhovými složenkami za vydařený?
Ano, lidé si tak státní dluh lépe uvědomí
70,1 %
Ne, lidi to jen vystrašilo
26,4 %
Je mi to jedno, složenku jsem nedostal/a
3,5 %
Celkem hlasovalo 83332 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám