Hlavní obsah

Kalousek zvažuje předvolební koalici s ODS, Topolánek by nebyl proti

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I když předvolební koalice na české politické scéně nejsou zvykem, o možném spojení ODS s novou stranou Miroslava Kalouska TOP 09 se mluví nejen v politických kuloárech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek s Miroslavem Kalouskem ve Sněmovně

Článek

Kalousek připouští, že hledají partnery, kteří by zvýšili šance nové strany proniknout v říjnu do Sněmovny. O spolupráci Kalousek sice už jedná s hnutím Starostové a nezávislí, ale nejdůležitější by bylo jednání s ODS. A to Kalousek nevylučuje.

"Pokud ten subjekt vznikne, tak to bude samostatný suverénní subjekt, který se ale nebrání diskusím o koalicích. Ale zcela určitě bychom nechtěli kandidovat na kandidátce nějaké jiné strany,“ řekl v neděli Kalousek v České televizi.

O tandemu s nejsilnější pravicovou stranou Kalousek přemýšlel jako předseda KDU-ČSL. Tehdy mluvil o obdobě německé CDU-CSU.

Proti by nebyl zřejmě ani šéf ODS Mirek Topolánek. Ten v pondělí v časopisu Týden prohlásil: "Připouštím pro podzimní volby i případné spojení s jinými politickými subjekty, proto hledám ty spolupracující, ať už kandidující nebo podporovatele. V tom je jistá šance vyhrát.“ Na dotaz, zda to souvisí s Kalouskem, odpověděl: "To teď ještě říkat nechci.“

U Topolánka jde o politické bytí a nebytí. Nedávno Právu řekl, že by v případě volební prohry ODS nechtěl být v pozici "junior partnera“ ČSSD. V takovém případě by raději odešel z politiky. Následoval by tak svou partnerku Lucii Talmanovou, která už ohlásila, že ve vysoké politice letos skončí.

ODS na výběr pro případné koalice mnoho nemá s ohledem na to, že Bursíkovi zelení se potácejí pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. A lidovcům hrozí rozštípnutí.

Nečas by byl pro

Spolupráci s případnou Kalouskovou stranou by se nebránil místopředseda ODS Petr Nečas. "Obecně ODS vždycky vyzývala strany napravo od středu ke spolupráci. Vždycky měla stanovisko, že přínosnější pro tuto zemi i pro českou pravici je kooperace, nikoli konfrontace,“ řekl v pondělí Právu.

Dovede si představit tandem se středo-pravicovou stranou. Úvahy o předvolebních koalicích jsou však podle něj předčasné i vzhledem k tomu, že nový subjekt ještě nevznikl.

Rozhodnutí o spolupráci podle Nečase nelze vztahovat na jednoho člověka. "Museli bychom znát program a celkové personální uspořádání. Vzhledem k tomu, že jsem konkrétně s panem Kalouskem spolupracoval, tak jsem žádné velké problémy spolupráce s ním neviděl,“ soudí Nečas.

S lidovci jen bez Hovorky

Tento místopředseda je v rámci ODS považován za hlavního představitele konzervativního proudu. S Kalouskem měl ve vládě coby někdejší ministr práce a sociálních věcí řadu společných témat.

Nečas připustil i další partnerství ODS s KDU-ČSL. Upozornil však, že komplikací mohou být někteří lidovečtí představitelé. Konkrétně zmínil poslance Ludvíka Hovorku, který často rebeloval proti vedení lidovců zejména u sociálních a zdravotních zákonů. "Jestli tam dále budou mít pana Hovorku, tak ji (spolupráci) považuji za velmi málo pravděpodobnou,“ dodal Nečas.

Poptávka není, musí být šikovní

Podle sociologa a šéfa agentury STEM Jana Hartla se Kalousek vydává do nejistých vod. "Poptávka po nové straně není. Bude záležet na nabídce. Pokud by byla nová strana dobře vymyšlená, řádně vedená, představila by cíle, uměla by si zařídit mediální podporu, tak zaujmout může. Ale není to tak, že by veřejnost nasála jakýkoli subjekt,“ řekl Právu Hartl.

Spolupráce nové strany s ODS je podle něj logická. "Je v tom záměr vytvořit koaličního partnera pro ODS. Podle nejnovějších průzkumů vyplývá, že ODS by nedokázala vytvořit vládní většinu jinak než ve spojení s ČSSD ve velké koalici,“ poznamenal Hartl.

Podle něj na vytvoření jednotné kandidátky vzhledem k tomu, že jeden ze subjektů ještě neexistuje, je velice málo času. "Je otázka, zda by předvolební koalice působila věrohodně, zda by nenaznačovala chatrnost subjektu,“ dodal Hartl.

Reklama

Výběr článků

Načítám