Hlavní obsah

Kalousek: Ve Sněmovně už vládní koalice neexistuje

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Slova premiéra Jiří Paroubek o tom, že jeho vláda je vlastně menšinová a mohla by taková být i po volbách, a vztah ČSSD ke KSČM se v neděli staly předmětem jeho sporu se šéfem KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem. Ten v Otázkách Václava Moravce na ČT prohlásil, že si Paroubek připravuje opoziční smlouvu s komunisty a že vládní koalice ve Sněmovně už neexistuje.

Článek

Paroubek podle Kalouska nepokládá komunisty za demokratickou stranu. "Přesto je připraven se při určité volební konstelaci opřít o sílu, kterou neoznačuje za demokratickou. Už v tom já vidím riziko," řekl Kalousek.

Paroubek oponoval, že řekl, že komunisté nejsou "plně" demokratická síla, která však za posledních 15 let KSČM "jistý pokrok udělala". "Myslím si, že je potřeba komunistickou stranu přitáhnout nějakým způsobem k odpovědnosti," uvedl premiér a odmítl, že by se obě levicové strany sbližovaly. Zásadní rozdíl je v jejich programech, konkrétně třeba v zahraniční politice.

"Předstíraná demokracie"

"Ve vaší spolupráci se stranou, která není demokratická, která je stalinistická, reálně hrozí stav, který bych nazval předstíranou demokracií. Prostě v demokratických institucích, v demokratických mechanismech budou stalinisté a ten skutečný výkon bude v naprostém rozporu s demokratickou formou," tvrdil Kalousek a jako příklad dal chystané zestátnění zdravotnictví.

"Nikdy jsme neuvažovali, neuvažujeme a uvažovat nebudeme po těchto volbách o vládní spolupráci s KSČM. To je jasné poselství voličům," reagoval Paroubek s tím, že Kalousek to zpochybňuje, protože se asi vidí v jiném politickém táboře.

Kalousek řekl, že nebude v uskupení závislém na komunistických hlasech. "Ona menšinová vláda přeci musí mít za sebou nějakou většinovou koalici, většinové uskupení, které tu vládu v parlamentu instaluje," poznamenal Kalousek s tím, že to jsou bezpochyby komunisté, kdo se bude chtít o moc rozdělit. "Spíš tomu říkejme aranžmá opoziční smlouvy," navrhoval Kalousek.

Paroubek opáčil, že to je matení veřejnosti. "Pokud jde o minoritní vládu, tady se také snažíte trochu mást veřejnost, protože minoritní vláda prostě nemá k dispozici žádnou koalici," konstatoval premiér.

Když ČSSD vyhraje volby i nyní, bude mít Paroubek podle svých slov více možností než bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman, který se v roce 1998 opíral o opoziční smlouvu s ODS. "Pokud dáme dohromady dostatek mandátů společně (ČSSD s lidovci), můžeme hovořit spolu o koalici. Pokud to bude s ODS, nepochybuji, že by ta velká koalice byla možná. Budu hovořit s nimi a budu hovořit samozřejmě také s komunisty. Nebudu totiž v situaci, že bych byl vydíratelný, od nikoho. A to mění situaci," argumentoval k představě nové opoziční smlouvy Paroubek.

Žádný rozklad

Podle něj i podle Kalouska vláda může plnit své úkoly do voleb, i když stojedničková koalice už ve Sněmovně téměř nefunguje. "Vláda není v rozkladu," řekl Paroubek. Premiér připomněl, že už po svém nástupu do čela vlády avizoval, že se bude pokoušet získávat podporu pro své návrhy napravo i nalevo. Napravo, tedy u ODS se mu to nedařilo. "To chlapci jeli někam na tenis, pak řekli, že budou provádět politiku nulové tolerance," připomněl Paroubek a dodal: "Nalevo se dařilo více."

Akceschopnost svého kabinetu Paroubek ilustroval na legislativní smršti, která je dnes větší než za Zemanovy vlády. "A nebyla podepsána koaliční smlouva klasická," poznamenal premiér s tím, že hodlá splnit všechny úkoly z programového prohlášení.

"V Poslanecké sněmovně žádná koalice neexistuje," potvrdil Kalousek s tím, že pokud jde o exekutivu, vláda spravuje zemi odpovědně a "je schopna to udělat do řádných voleb". Úkol vládnout do voleb podle Kalouska Paroubek přijal loni v dubnu od tří koaličních stran, ne od voličů. Problém je tedy v tom, že premiér nehledá dohodu na ideových průsečících tří vládních stran. "Je to vidět a já si na to nijak nestěžuji, je to prostě zpráva pro voliče, že tady se předseda vlády tomu úkolu zcela zpronevěřil a hledá tu dohodu na průsečíku soc. demokracie a komunistů," řekl Kalousek.

Pokud jde o načasování voleb, oba by se přimlouvali za termín v první dva červnové týdny. Při pozdějším datu by voličskou účast mohlo ovlivnit fotbalové MS v Německu. "Neměl by se ten mandát zbytečně zkracovat," řekl Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám