Hlavní obsah

Kalousek: V roce 2014 se sazby daní nepohnou

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, maž

Ministr financí Miroslav Kalousek v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že pro příští rok se v Česku nebudou zvedat sazby daní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že se pro rok 2014 nebude navrhovat zvyšování sazeb daní. „Nepohnou se,“ uvedl Kalousek. Deficit státního rozpočtu na příští rok bude podle ministra financí „bezpečně pod třemi procenty“.

Hovořilo se i o rekordní nezaměstnanosti. Nyní je v Česku 600 tisíc lidí bez práce. Podle Kalouska byla centralizace dávek na úřadech práce správným krokem. „Došlo k některým technickým problémům,“ připustil Miroslav Kalousek. „Úřady práce jsou poddimenzované - chybí 300 až 500 lidí,“ dodal v televizní debatě Kalousek.

Minimální mzda se nezvýšila od roku 2007

Rozhodnutí Ústavního soudu o zákazu povinného přidělování práce nezaměstnaným mělo podle Kalouska dopad na zvýšení registrovaných na úřadech práce. Kalousek rovněž uvedl, že je již od roku 1992 odpůrcem zvyšování minimální mzdy.

Minimální mzda se nezměnila od ledna 2007, v prosinci 2011 vláda projednávala návrh na její zvýšení z 8000 korun o 400 nebo 500 korun. Kabinet tehdy návrh neschválil s poukazem na nejistý vývoj ekonomiky České republiky.

Odboráři minulý týden předali Sněmovně návrh na zvýšení minimální mzdy ze současných 8000 na 9000 korun. Bohumír Dufek z Asociace samostatných odborů přitom řekl, že zároveň žádají uzákonění každoročního povinného zvyšování minimální mzdy alespoň o polovinu inflace předchozího roku.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil uvedl, že pro politiku aktivní zaměstnanosti by měla Česká republika dát pět až šest miliard, stát nabízí miliardu. Podle Kalouska vláda nebude uměle stimulovat nezaměstnanost na úkor zvyšování státního dluhu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhne ve středu vládě navýšení pojistné kapacity Státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) o deset miliard korun na 280 miliard Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám