Hlavní obsah

Kalousek: V Praze chceme svého primátora

Právo, Oldřich Danda

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo řekl, že Bohuslav Svoboda (ODS) nesplnil představy TOP 09 a strana chce v hlavním městě svého primátora.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Předsednictvo TOP 09 podpořilo pražskou TOP 09 ve snaze získat místo primátora. Jakou roli sehrál fakt, že se blíží volby a primátor je viditelnější než radní?

To nebyl problém, který by byl zvažován. My jsme něco slíbili Pražanům a pan primátor Svoboda byl vhodnou osobou, která by to mohla naplnit, ale pan primátor to naplňoval pouze mediálně a ve skutečnosti pro to nedělal vůbec nic. TOP 09 jako vítěz v Praze tu odpovědnost má.

Řešili jste, kdo by se měl stát primátorem?

O tom diskuse nebyla, byla o tom, jak řešit problémy, které tu existují, nikoli utkávat mlhu z mediálních sítí, což pan primátor Svoboda umí velmi obratně.

Promítne se pražská krize i do centrální politiky?

ODS i TOP 09 jsou demokratické strany a ODS byla ve vytváření koalic po komunálních volbách naprosto autonomní nejenom na svých vládních koaličních partnerech, ale i na svém předsedovi.

Je možností pražská koalice TOP 09 s ČSSD?

To jsme neřešili, teď se řeší koalice s ODS. A musím poznamenat, že ODS vždy trvala na tom, že pozice ve vládě má odrážet reálné výsledky politických sil. Proto pokud klub TOP 09 je v pražském zastupitelstvu nejsilnější a disponuje 26 hlasy a za panem primátorem Svobodou je jenom devět hlasů, tak nabídka rozdělení křesel 7:4 je velmi velkorysá a vychází vstříc ODS.

Premiér Nečas k tomu řekl: „Odstranit takto kvalitního primátora je politická i lidská hloupost.“ Co na to říkáte?

Co by asi řekl, kdyby TOP 09 chtěla premiéra, byť má slabší poslanecký klub než ODS. Možná bychom měli lepšího premiéra, než je pan premiér, ale respektujeme rozložení politických sil. Pan premiér by měl kritiku především obrátit proti sobě. Co on je za předsedu strany, když svému pražskému primátorovi nedokáže zajistit podporu vlastních straníků v Praze? Primátor Svoboda nedokáže nic ve své straně prosadit. A je to odpovědnost pana primátora, nebo pana předsedy Nečase?

Reklama

Výběr článků

Načítám