Hlavní obsah

Kalousek už nechce kandidovat za lidovce

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Oldřich Danda

Někdejší předseda KDU-ČSL a ministr financí v demisi Miroslav Kalousek řekl v úterý Právu, že už nebude usilovat o místo na kandidátce mezi lidovci. Ministr financí se takto vyjádřil po jednání poslaneckého klubu křesťanských demokratů, během něhož se ještě prohloubily spory mezi ním a vedením strany.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Na dotaz Práva, zda bude usilovat o místo na kandidátce KDU-ČSL do předčasných voleb, odpověděl Kalousek jednoznačně „ne“.

Na chatu českého předsednictví Kalousek v úterý na dotaz, zda ukončí své angažování v politice napsal: "Vážně o tom přemýšlím, k definitivnímu rozhodnutí jsem ještě nedospěl."

Dlouhodobé spory mezi ním a předsedou lidovců Jiřím Čunkem vyeskalovaly, když se Kalousek snažil na zasedání poslaneckého klubu prosadit podporu pro nedělní dohodu mezi koalicí a ČSSD o překlenovací vládě odborníků navzdory pondělnímu usnesení celostátní konference KDU-ČSL, která konstatovala, že se nebude účastnit sestavování překlenovací vlády, ačkoliv s ní její zástupci souhlasili.

V úterý poslanecký klub strany odhlasoval, že bude požadovat nová jednání. Z devíti přítomných poslanců hlasovali na podporu dohody Kalousek, ministryně obrany Vlasta Parkanová, předseda lidoveckého poslaneckého klubu Pavel Severa a Ladislav Šustr.

Kalousek chce založit novou stranu, spekuluje se v kuloárech

Kalouskovi neprošel ani návrh na výměnu vyjednavačů. Kalousek chtěl, aby místo šéfa lidovců Čunka a místopředsedy strany Romana Línka vyjednávali předseda poslaneckého klubu Pavel Severa a místopředsedové Michaela Šojdrová a Milan Šimonovský. 

Jednání provázely roztržky, které opět prohloubily už tak napjaté vztahy především mezi Kalouskem a Čunkem. [celá zpráva

V kuloárech se v poslední době diskutuje o možnosti, že se Kalousek od lidovců odtrhne a založí si vlastní konzervativní stranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám