Hlavní obsah

Kalousek: Stát dá na škody tolik peněz, kolik bude potřeba

Právo, rsk

Stát je připraven poskytnout na odstranění škod po povodních tolik peněz, kolik bude potřeba. Právu to sdělil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj platí slova premiéra Petra Nečase (ODS), že nyní je vyčleněno 5,3 miliardy korun, ale pokud bude rozsah škod vyšší, je státní kasa připravena uvolnit ještě víc peněz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Díky dlouhodobé úsporné politice máme teď dostatečný potenciál na to, abychom uvolnili přesně tolik peněz, kolik bude potřeba. Pokud rozsah škod bude větší, tak jsem připraven vládě navrhnout opatření, aby byl dostatek prostředků pro okamžitou adresnou pomoc na odstranění škod nejen na státním majetku, ale i na odstranění škod na majetku krajů a obcí,“ řekl Kalousek.

Podle ministra financí mohou paradoxně záplavy pomoci české ekonomice, jejíž hrubý domácí produkt (HDP) se proti prvnímu čtvrtletí roku 2012 snížil o 2,2 procenta. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad. [celá zpráva]

„Nechci znít cynicky, ale tím, že bude potřeba investovat nemalé soukromé i veřejné prostředky do poničeného majetku, to bude pro ekonomiku znamenat jistý prorůstový stimul. Byl bych raději, kdybych to nemusel říkat, ale je to tak,“ dodal Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám