Hlavní obsah

Kalousek se za komunistického fízla omlouvat nemusí, tvrdí Němcová

Aktualizováno

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) tvrdí, že se Miroslav Kalousek (TOP 09) nemusí omlouvat Zdeňku Ondráčkovi (KSČM) za slova o komunistickém fízlovi. Podle ní totiž usnesení výboru nevstoupilo v platnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Výbor uložil Kalouskovi omluvu, proti níž se však poslanec odvolal k plénu Sněmovny. Poslanci ve čtvrtek o jeho odvolání několik hodin diskutovali.

Nepřijali však žádné usnesení. Nesouhlasili s tím, aby byl verdikt výboru zrušen, ani jej nepotvrdili. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zda bude verdikt výboru platit, nebo ne, nebylo nejprve jasné. Pro takovou situaci totiž neexistoval žádný předchozí vzor, jak postupovat. Němcová si proto nechala vypracovat stanovisko právníků a podle ní původní usnesení výboru po čtvrtečním jednání poslanců neplatí.

„Podle prvního rozhovoru, který jsem měla se šéfem sněmovní legislativy, to zatím vypadá, že tím, že sněmovna nepotvrdila rozhodnutí mandátového výboru – tedy příkaz k omluvě – tak vlastně nemůže nabýt právní moci a zůstane to v podobě písemného rozhodnutí výboru, se kterým už se dál nic dít nebude," řekla Němcová podle ČT.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo a KSČM

Miroslav Kalousek a Zdeněk Ondráček

Kalousek tvrdí, že se omlouvat nehodlá a je připraven nést následky. Podle jeho interpretace jde o názorový střet. Ondráčka se použitý termín dotkl. Tvrdí, že slovo fízl je buď zhrubělým označením příslušníka tajné policie, nebo osobou, která udává jiné.

„Nikdy jsem nebyl příslušníkem Státní bezpečnosti, mám lustrační osvědčení, nikdy jsem nikoho neudal, a pokud to někdo bude tvrdit, ať to dokáže,“ uvedl ve čtvrtek.

Kalouskovo červnové vyjádření o Ondráčkovi
„Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou a u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?"

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek se má omluvit za komunistického fízla

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek by se měl komunistickému kolegovi Zdeňku Ondráčkovi omluvit za to, že jej nazval „komunistickým fízlem”. O omluvě rozhodl...

Výběr článků

Načítám