Hlavní obsah

Kalousek: schodek může být až 75 miliard, dluhopisy jsou bublina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před bezhlavým naléváním peněz ze státní kasy do české ekonomiky varoval ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Brání se tak návrhům opoziční ČSSD a "lidové tvořivosti" dalších politiků, kteří chtějí investičními impulsy zvrátit pokles průmyslové produkce. Kalousek zároveň odhaduje, že deficit státního rozpočtu bude oproti původnímu odhadu až dvakrát vyšší - 75 miliard.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek, ilustrační foto

Článek

Schválený státní rozpočet na letošní rok, který prošel Poslaneckou sněmovnou před Vánocemi, počítal se schodkem 38,1 miliardy korun. Takto schválený rozpočet ovšem počítal s hospodářským růstem 4,8 procenta.

Dostihy ve státních pobídkách

"Teď to v Evropě vypadá jako dostihy o co největší fiskální impulsy. Trh bude zaplaven státními dluhopisy. Vznikne bublina vládních úvěrů, která může prasknout," řekl Kalousek a připoměl, že současná krize ve světě začala prasknutím bubliny hypotečních úvěrů.

Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) Kalouska obvinil, že výroky o dluhopisové bublině ohrožuje důvěru České republiky a možnosti vydávání státních dluhopisů, které tak mohou ztratit na hodnotě. Podle Kalouska však naopak důvěru investorů stát nejlépe získá, když ukáže, že nechce nafukovat žádné bubliny.

Poslední prognóza ministerstva financí počítá podle Kalouska s letošním hospodářským růstem o 1,4 procenta s tím, že růst může být nižší. "Nikdo doopravdy neví, jaký bude letošní rok skutečný růst... Růst kolem jednoho procenta bych já ještě přijal s úlevou," podotkl Kalousek. Nezaměstnanost by mohla podle ministra stoupnout až na 7,2 procenta; loni v prosinci byla nezaměstnanost šest procent.

ČSSD chce 13. plat pro důchodce

Ministr rovněž odmítl kritiku, že vláda zaspala při řešení dopadů světové krize. "Vláda nezaspala, o 18 miliard korun byla díky snížení sociálního pojištění posílena koupěschopnost obyvatelstva, snížili jsme na železnici poplatky za dopravu," uvedl příklady. Případné škrty v rozpočtu se nebudou podle Kalouska týkat například sociálních dávek.

Podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky jsou ale vládní opatření nedostatečná.ČSSD navrhuje zvýšení základní slevy na dani o 3600 korun, nebo jednorázovou výplatu 13. důchodu penzistům i lidem v invalidním důchodu. Na 30 procent by se podle sociálních demokratů měly naopak zvýšit daně pro lidí s příjmy nad 1,2 miliónu ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám