Hlavní obsah

Kalousek pochybuje, že Dalík mohl ovlivnit rozhodování vlády

Právo, Novinky, jov, dan, val, tin
Aktualizováno

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) měl lobbista Marek Dalík, kterého policie obvinila z pokusu o podvod v souvislosti s nákupem transportérů Pandur, vliv na politiky ODS. Těžko si ale umí představit, že by dokázal ovlivnit rozhodování vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„On měl mimořádně blízko k ODS a do jaké míry měl schopnost ovlivňovat politiky ODS, nevím. Politiky jiných politických stran ovlivňovat nemohl,“ řekl Právu Kalousek.

Dodal, že Topolánkova vláda, ve které byl ministrem financí, pouze minimalizovala škody po kontraktu, který podepsala Paroubkova vláda.

„Těžko si umím představit, jak by na to měl pan Dalík vliv, já jsem se s tím člověkem viděl dvakrát v životě,“ podotkl Kalousek.

Dbejme presumpce neviny, tvrdí Peake

Zadržení lobbisty uvítala také šéfka LIDEM Karolína Peake. „Zadržení Marka Dalíka v souvislosti s vyšetřováním kauzy Pandury je znamením, že se vyšetřují i případy, které možná i z politických důvodů dříve ležely u ledu. Za této vlády se ty ledy hnuly. U všech zadržených či stíhaných je pochopitelně třeba v souladu s naší Ústavou až do konce vyšetřování případně soudního řízení dbát presumpce neviny," uvedla.

„Pan Dalík není členem ODS. Nemyslím si, že jeho zadržení ovlivní výsledek krajských a senátních voleb,“ vyjádřil se pro Právo předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Poslanec Jiří Pospíšil soudí, že zatčení bývalého poradce Mirka Topolánka ODS nepoškodí. "Je to důkaz toho, že státní zastupitelství a policie koná nezávisle, padni komu padni. Je to i díky reformám, které jsme provedli," řekl Právu bývalý ministr spravedlnosti.

"Politikům nepřísluší hodnotit či komentovat trestní řízení vedená příslušnými orgány, a už vůbec ne tehdy, týkají-li se šetření v rámci zakázek státu, jako je tomu v tomto případě,“ uvedl poslanec ODS Boris Šťastný.

Problém reputace ODS, tvrdí opozice

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka upozornil, že v Dalíkově případě jde po kauze letounů CASA o další velkou vojenskou zakázku.

„Je evidentní, že to je další kostlivec ve skříni vlády Mirka Topolánka. Je to také obrovský reputační problém ODS, protože je známo, že Marek Dalík byl blízkým spolupracovníkem premiéra Topolánka,“ řekl Sobotka Novinkám s tím, že Dalíkovo zadržení proto považuje za velký vnitřní problém ODS.

Věci veřejné tvrdí, že se konečně plní princip „padni komu padni“. „Odpovědnost jde za Topolánkovou vládou. Ostatně veřejnost si určitě uvědomuje, čí byl pan Dalík velmi blízký spolupracovník a pověstná pravá politická ruka,“ uvedla strana ve svém prohlášení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám