Hlavní obsah

Kalousek: Nová strana bude i pro nespokojené lidovce

Právo, Oldřich Danda

Exministr financí Miroslav Kalousek počítá poslední členské dny v KDU-ČSL. Lidovce chce opustit po eurovolbách, plánuje založení nové strany.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek volí předsedu KDU-ČSL.

Článek

Novým šéfem lidovců je Cyril Svoboda, co na to říkáte?

Volba není překvapivá a potvrdila trend v KDU-ČSL. Předseda Svoboda zabrnkal na levicovou strunu, řekl, že se zasadí o progresivní zdanění, tedy o důsledné trestání vzdělanějších a pracovitějších.

Vám volba Svobody asi vyhovuje, když chystáte středopravou stranu a můžete se tak proti lidovcům lépe vymezit…

Já jsem svůj odchod z KDU-ČSL avizoval před sjezdem. Můj odchod nebyl ovlivnitelný personální změnou, protože jsem přesvědčen, že levicový trend v KDU-ČSL se touto změnou nedá zastavit. Není překvapivé, že ten trend byl personálně potvrzen. Kdyby vyhrál Jan Březina, ke kterému mám názorově velmi blízko, nevěřím, že by sám mohl ten trend zastavit.

Koho jste volil?

Jana Březinu.

V kuloárech se říkalo, že jste chtěl vy a vaši blízcí podpořit Jiřího Čunka, protože byste tím lépe zdůvodnili svůj odchod…

Slyšel jsem spoustu spikleneckých teorií, všechny jsou stejně nesmyslné. Kdybychom Jiřího Čunka volili i my, tak by dostal mnohem více hlasů.

Ale bylo by to racionální.

Každá spiklenecká teorie má vždy racionální základ.

Podle svých slov jste se přijel do Vsetína rozloučit s některými přáteli, není vám líto, že jste se nerozloučil s celou stranou, byl jste přece jen jejich předseda?

Já jsem z toho nechtěl dělat divadlo. Mám tady řadu přátel, nemám pocit, že se na mě dívá někdo skrz prsty. Myslím si, že neformální způsob byl mnohem vhodnější než proslovy z řečniště. Diskuse by měla být využita, aby si strana řekla priority, a ne aby tady Kalousek přednášel dojáky.

Když jste si povídal s delegáty, víte, kolik je ochotno s vámi do nové strany odejít?

I kdyby mi to říkali, tak bych vám to stejně neřekl. Nikoho nepřemlouvám a nepřesvědčuji. Pokud strana vznikne, tak bude otevřená všem nestraníkům i křesťanským demokratům, kteří uvěří, že budeme dělat politiku lépe.

Reklama

Související témata:

Související články

Svoboda: Budeme křesťanští, tudíž správní

Ve Vsetíně končí druhý den sjezdu křesťanských demokratů. Předsedou byl v sobotu zvolen Cyril Svoboda. Ten na závěrečné tiskové konferenci řekl, že strana je...

Výběr článků

Načítám