Hlavní obsah

Kalousek má na rozdíl od Čunka podporu lidoveckých poslanců

PRAHA

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa v pondělí oznámil, že mezi lidoveckými poslanci se nejnižší podpoře vlastních ministrů těší vicepremiér, šéf resortu pro místní rozvoj a předseda lidovců Jiří Čunek. Nejvyšší podporu naopak získal ministr financí Miroslav Kalousek.

Článek

Ne všichni lidovečtí zákonodárci se ankety zúčastnili. Místopředsedkyně klubu Michaela Šojdrová Novinkám řekla, že se do ankety nezapojila.

"Nepovažuji za vhodné, aby se podobné ankety uskutečňovaly, svůj názor na práci každého z našich ministrů jsem ochotna sdělit kolegům na jednání klubu," řekla Šojdrová s tím, že ji překvapuje, že Severa neseznámil s výsledky hlasování nejdříve poslance, ale novináře.

Žebříček podpory jednotlivých lidoveckých ministrů sestavil Severa na základě výsledků ankety na konci loňského roku. Otázka zněla, jak poslanci KDU-ČSL subjektivně podporují ministry své strany s ohledem na to, jak zvládají svoje ministerstva a reprezentují stranu. Anketa vznikla podle Severy proto, aby se zjistila podpora ministrů v případě rekonstrukce vlády.

Tři čtvrtiny ze 13 poslanců vyslovili podporu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Na druhé příčce se umístil ministr kultury Václav Jehlička. Na třetím a čtvrtém místě se shodně umístila ministryně obrany Vlasta Parkanová s šéfem Legislativní rady vlády Cyrilem Svobodou. Jiřího Čunka dali všichni poslanci kromě jednoho na poslední místo.

Kalousek se měl odchýlit od programu strany

Čunek měl na nedělním jednání šéfů koalice navrhnout premiérovi Mirku Topolánkovi, aby v rámci připravovaných změn ve vládě vyměnil právě ministra financí Miroslava Kalouska. Podle něj se totiž opakovaně odchýlil od usnesení lidoveckého vedení.

Kalousek například podpořil rozšíření možností internetového sázení i pro tuzemské společnosti, což podle části lidovců napomůže šíření hazardu. Personální změny ve vládě zřejmě začínají zasahovat i do vnitrostranických třenic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám