Hlavní obsah

Kalousek kvůli kauze Promopro odvolal ředitelku Hendrichovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve čtvrtek odvolal z funkce ředitelku odboru mezinárodněprávního a pro záležitosti Evropské unie Janu Hendrichovou. Ta byla náměstkyní ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS) a je podepsána pod většinou faktur od společnosti Promopro. Firma Promopro je spojována se spornou zakázkou z doby českého předsednictví EU.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Ctím presumpci neviny a vím, že vůči zaměstnanci dle zákoníku práce nelze dovodit politickou odpovědnost. Kauza zakázky státu pro firmu Promopro je však natolik závažná, že pokládám až do jejího vyšetření za vyloučené, aby kdokoli z osob, odpovědných za tuto zakázku, byl vybaven rozhodovací pravomocí ve státní správě," uvedl Kalousek v tiskové zprávě ministerstva financí.

Nástupce Hendrichové bude podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba znám v nejbližších dnech.

Kauzu Promopro vyšetřuje protikorupční policie

Zákázku pro firmu Promopro začala v pondělí vyšetřovat protikorupční policie. Firma získala kontrakt na zajištění audiovizuální techniky během předsednictví bez výběrového řízení, což úřad vlády zdůvodnil tím, že byla exkluzivním dodavatelem Kongresového centra Praha. Úřad vlády zaplatil firmě Promopro za tyto služby téměř 551 miliónů korun. Hendrichová vedla sekci na úřadu vlády, která měla na starost organizaci předsednictví.

Trestní oznámení kvůli zakázce podal finanční analytický útvar ministerstva financí. Informace z trestního oznámení se poté dostaly do médií. Vondra už dříve naznačil, že zpochybnění zakázky je mediální kampaní, která může souviset s jeho snahou zkontrolovat zakázky ministerstva obrany z minulých let, kdy na obraně působil Martin Barták i Kalousek. Barták je nyní na neplaceném volnu, kvůli vyšetřování armádní zakázky, o níž usilovala automobilka Tatra. Bartáka ministr Kalousek z funkce po zahájení vyšetřování neodvolal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám