Hlavní obsah

Kalousek: Jestli Jakl a Hájek dělají ostudu, to si musí prezident zvážit sám

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT přiznal, že roztržka ve vládě kvůli kontroverznímu úředníkovi Bátorovi může trvat dlouho. Podobně kontroverzní jsou ale i některé výroky zaměstnanců Hradu a Kalousek nepřímo naznačil, že dělají ostudu.

Foto: Jan Handejch, Právo

Moderátor Václav Moravec (vlevo) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Kalousek doufá, že si ministr Dobeš uvědomí, že se musí chovat jako ministr demokratické vlády a ne jako "aktivista pohrobků národní strany". Upozornil, že jeho úředník Bátora už mu vadil delší dobu vzhledem k "náckovské minulosti". Urážka ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) byla podle něj poslední kapkou.

Dokud Bátora neodejde, místo ministrů se jednání vlády zúčastní jen náměstci.

Moderátor Václav Moravec připomněl, že Bátora byl do funkce doporučen Hradem.

Foto: Jan Handejch, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že Bátora se neměl stát zaměstnancem ministerstva školství, a on na to už od počátku sám upozorňoval. Zbyněk Stanjura (ODS) se domnívá, že je kauza zbytečně vyhrocená. Kalousek ale odmítnul, že by kvůli "maličkosti" odsouval důležitou práci na reformách. Podle něj jsou určité hranice, které nelze překročit. A potvrdil, že spor se může táhnout velmi dlouho. Pevně prý doufá, že to nebude do Vánoc.

Foto: Jan Handejch, Právo

Na to, že i lidé z Hradu pronášejí extrémní názory, reagoval Kalousek větou: "Jestli pánové Jakl a Hájek dělají ostudu panu prezidentovi, to si musí prezident zvážit sám."

Občany provokuje zrušení stravenek, pobídky asi zůstanou

Kalousek také uvedl, že jeho reforma harmonizuje základ pro odvody jak pro živnostníky, tak zaměstnance, a je třeba odstranit spoustu dalších výjimek. V oblasti investičních pobídek ale je ochoten ustoupit. Na druhou stranu nechce ustoupit třeba u podpory stravenek, která zajímá většinu zaměstnanců.

Foto: Jan Handejch, Právo

Tvrdí, že míra rovnostářství je u nás "násobkobitě větší" než v USA a vždy budeme jednou z nejrovnostářtějších zemí.

Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy uvedl, že celková výše daní u nás není problém, problém je, co se s těmi penězi děje. Miliardy podle něj mizí na zbytečné nákupy zbraní a podobně. Daň z příjmu 19% by prý nepřinesla tak velké rozdíly v platech.

Reklama

Výběr článků

Načítám