Hlavní obsah

Kalousek dal ve Sněmovně Tvrdíkovi přezdívku Luftjarda

Právo, Jiří Ovčáček

Místo debaty nad programem vlády Jana Fischera se ve středu poslanci rozohnili nad situací ČSA a rolí současného volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka, který leteckého přepravce vedl. Tvrdík se dočkal kritiky z řad TOP 09 a ODS. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jej počastoval přízviskem "Luftjarda".

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Tvrdík

Článek

Debatu nad Tvrdíkem vyvolal šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka. Obvinil totiž bývalou vládu Mirka Topolánka (ODS) a exministra Kalouska, že jsou odpovědní za současnou kritickou situaci národního leteckého přepravce.

To si Kalousek nenechal líbit a poukázal v reakci na kralování Tvrdíka v čele ČSA. „Vy, který jste na příkaz svého premiéra Grosse jmenoval do funkce prezidenta ČSA Jardu Tvrdíka, v odborných kruzích řečeného „Luftjarda“, vy, který jste ho tam držel - proboha živého, vezměte si zpátky všechny rozvahy a výsledovky za jednotlivých managementů ČSA,“ reagoval Kalousek na Sobotku za veselí v jednacím sále.

„Uvědomte si, že jediné, co může sociální demokracie o ČSA činiti, je zdvořile mlčet!,“ dodal rezolutně Kalousek. Ke kritice se přidal i místopředseda ODS Petr Nečas. „Tato firma potřebovala restrukturalizaci proto, že ji pohřbil prezident Jaroslav Tvrdík! Jaroslav Tvrdík se svými megalomanskými plány nákupu flotily airbusů, které nebyly ČSA schopny uživit. To, že popíráte tento zjevný fakt, který je znám drtivé většině lidí v této zemi, tak to jenom ukazuje, že jste vůbec tento problém nepochopil,“ prohlásil Nečas.

A ještě přitvrdil. ČSSD podle něj ve věci ČSA nemůže jen mlčet: „Myslím si, že může udělat více: může vyzvat pana Jaroslava Tvrdíka, aby vrátil veškeré odměny a platy, které obdržel jako prezident ČSA, protože tuto firmu pohřbil. A myslím si, že to by bylo to jediné správné, co by ČSSD a pan Tvrdík mohli udělat!"

Tvrdík není Superman

Sobotka si to nenechal líbit, Tvrdík podle něj není Superman. „Myslím, že by zřejmě pan Tvrdík musel být Superman, pokud by dokázal ještě čtyři roky po svém odchodu z vedení ČSA tuto firmu řídit a nést za ni veškerou odpovědnost. Pokud vím, tak bývalý prezident ČSA Tvrdík odešel z této společnosti po dohodě s akcionářem na konci roku 2005,“ opáčil šéf poslanců ČSSD.

Lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Kasal se pak snažil vrátit debatu zpět k programu vlády, neodpustil si ale poznámku: „Zmiňovaný pan Tvrdík, který musí mít hroznou radost z toho, že jeho jméno je tady tak často citováno, tady třepal ampulkou antraxu, vzpomínáte si na to?“

Také šéf komunistů Vojtěch Filip si poté do Tvrdíka rýpnul. „Jsem šťastný, že už pan kolega Tvrdík není ředitelem ČSA a že problém, který má dnes problém hodnotu tří miliardy korun, budou řešit snad jiní, kteří budou mít větší odpovědnost za to, jak se s ČSA létá - jestli je to společnost pro klienty, nebo pro manažery. Byl bych rád, kdyby byla pro klienty,“ řekl Filip.  

Anketa

Nese podle vás Jaroslav Tvrdík díl odpovědnosti za současný stav ČSA?
Ano
90,4 %
Ne
9,6 %
Celkem hlasovalo 9102 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám