Hlavní obsah

Kadlec dluží za nehody víc než milión. Prý chce prodat majetek

Novinky, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý policista Karel Kadlec letos v dubnu naboural na pražských Vinohradech třicet zaparkovaných aut a jeden kontejner. Způsobil tím škodu více než 1,6 miliónu korun. Zatím ovšem uhradil jenom deset tisíc korun. Právu to sdělil mluvčí České kanceláře pojistitelů Aleš Povr.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý policista a pedagog Karel Kadlec

Článek

Kadlec, který již v Praze za poslední rok a půl havaroval celkem třikrát, naposledy v srpnu, kdy poškodil dvě zaparkovaná auta, jel při své dubnové demoliční jízdě vozem bez povinného ručení. Celou záležitost proto nyní vyřizuje Česká kancelář pojistitelů (ČKP).

Předběžně zaplatila náhradu škody majitelům 19 nabouraných aut v celkové výši zhruba 1,3 miliónu korun. Odškodnění by ještě mohlo požadovat dalších dvanáct poškozených. Tři z nich jsou právě nyní v likvidaci a zbývajících devět se ještě o náhradu škody nepřihlásilo. ČKP přitom zbývající škodu odhaduje na 360 tisíc korun.

„Máme vyřízené škody za 1,273 miliónu korun. Zbytek je odhad toho, co se domníváme, že ti lidé ještě uplatní. Ale je to na nich a ta škoda ve finále může být ještě úplně jiná. Nejsme to schopni určit do doby, než to poškozený uplatní,“ řekl v úterý Právu Povr.

Zaplatil jen deset tisíc korun

Dodal, že u některých vozů ještě nedošlo ani k prohlídkám. Navíc část poškozených bude třeba chtít vyřídit nehodu přes svoji vlastní pojišťovnu, která by pak o proplacení nákladů musela požádat ČKP. Podle Povra Kadlec zaplatil zatím jen deset tisíc korun, ale prý postupuje v souladu s tím, jak se s ČKP dohodl. Předběžně jim může posílat menší částky, a až peníze sežene, tak by vše doplatil.

„Postupně, jak se mu předávají pohledávky, by je měl hradit. Když máte dlužníka, tak se s ním snažíte nejdříve dohodnout, než to potom ženete do krajních řešení, jako jsou třeba exekuce,“ uvedl Povr. Podle něj je zaplacení částky po vzájemné dohodě nejvýhodnější variantou i pro dlužníka, protože tomu by s exekucí vzrostla i dlužná částka.

Povr odmítl spekulovat, kde Kadlec více než milión získá, Právu neodpověděl ani Kadlecův obhájce Karel Brückler.

Pozemky i byty v Praze

Podle informací Práva by měl Kadlec získat peníze prodejem svého nemovitého majetku. Podle katastru nemovitostí vlastní jen dva pozemky na Berounsku, jeho rodina vlastní tři byty na pražských Vinohradech. A spolu se svou příbuznou, zřejmě matkou, vlastní ještě les a zahradu na Klatovsku a dům na Nymbursku.

Kadlec, který bydlí v Korunní ulici, už v jejím okolí boural podruhé. Naposledy letos 26. srpna, kdy podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové způsobil škodu 75 tisíc korun.

Ten den jel svým BMW, na které má od 31. května sjednáno povinné ručení u České podnikatelské pojišťovny. Její mluvčí Renata Čapková se k věci odmítla vyjádřit, obecně ale Právu sdělila, že pojišťovna uhradí škodu.

Kadlecovi hrozí zákaz řízení

„Ve fázi odškodňování je nepodstatné, zda řidič-škůdce řídil pod vlivem alkoholu; poškozeným je z povinného ručení škůdce vyplacena náhrada,“ řekla Právu. Pojišťovna má podle ní právo na náhradu peněz, pokud se řidič odmítl na výzvu policie podrobit zkoušce na přítomnost alkoholu. Přesně to přitom Kadlec u poslední nehody udělal. Dechovou i krevní zkoušku odmítl.

Kadlec tedy bude muset pravděpodobně uhradit i tuto škodu. Navíc ho čeká správní řízení na pražském magistrátu, kde se rozhodne, jestli bude moci dále řídit.

Ve středu Kadlec stane před Městským soudem v Praze kvůli své první nehodě. Loni na jaře v opilosti naboural dva vozy na náměstí Bratří Synků. Obvodní soud pro Prahu 2 ho za to odsoudil k podmínce a zákazu řízení, Kadlec se proti rozsudku odvolal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám