Hlavní obsah

K vyhrocení volební kampaně přispěl Schwarzenberg, míní Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus odmítá svůj podíl na vyhrocené volební kampani před druhým kolem volby. Podle něj k vyostření kampaně přispěl poražený prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. Klaus v textu, zveřejněném na svém webu, reagoval na kritický dopis, který měl obdržet od Magdy Wagenknechtové Svobodové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus při novoročním projevu

Článek

"V žádném případě jsem k vyhrocení předvolební kampaně nepřispěl. K vyhrocení předvolební kampaně přispěl poražený kandidát, který sám nastolil téma tzv. Benešových dekretů, o kterých hovořil způsobem, k jakému jsem jako prezident republiky nemohl mlčet," napsal Klaus na svém webu klaus.cz

Téma Benešových dekretů se poprvé objevilo v televizní debatě 17. ledna. Od té doby bylo často skloňované. Podle Schwarzenberga byl odsun německé menšiny z tehdejšího Československa po válce z dnešního pohledu porušením lidských práv, s čím jeho oponent a následně vítězný kandidát Miloš Zeman nesouhlasil. Na Zemanovu stranu se přidal i Klaus.

Prezident na webu odpovídal i na dotaz, který mu Magda Wagenknechtová Svobodová v údajném dopise položila.

"Pokládáte mi i otázku, zda si skutečně myslím, že zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí, když vyhrál kandidát, který dle Vás otevřeně lhal. Nechci a nebudu hodnotit kampaň vítězného kandidáta, bezesporu bych ji vedl jiným způsobem. V každém případě jsem ale přesvědčen, že zvítězila v přeneseném slova smyslu pravda normálních lidí nad nenávistí intelektuálních elit, které toto heslo dnes a denně používají," odpověděl prezident.

PhDr. Magda Wagenknechtová Svobodová je coby koordinátorka vzdělávacího programu podepsána i pod otevřeným dopisem premiéru Petru Nečasovi, v němž loni v listopadu šedesátka vysokoškolských pedagogů žádala o odvolání ministra školství Josefa Dobeše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám