Hlavní obsah

K testu DNA nelze nikoho nutit

Specialistka na zdravotnické právo Olga Sovová se v rozhovoru pro Právo vyjádřila k případu záměny novorozenců v třebíčské nemocnici. Rodičovství se běžně určuje podle výsledků testů DNA. Podle Sovové jsou ale takové testy nevynutitelné.

Článek

Dopustila se v případě záměny novorozenců nemocnice trestného činu?

Trestného činu se může dopustit jen konkrétní fyzická osoba. Podle mne šlo o porušení pracovněprávních povinností. Pokud své povinnosti zanedbal lékař, mohlo by jít i o etický a neodborný výkon profese. Tuto odpovědnost postihuje profesní organizace, v tomto případě lékařská komora. Nemocnici nelze trestně stíhat.

Rodiče jednoho z dětí chtějí od nemocnice 10 miliónů odškodnění.

Lze samozřejmě požadovat odškodnění za porušení základního osobnostního práva, kterým je právo na nerušené soukromí a nerušený rodinný život. Tuto odpovědnost nese nemocnice. Tak závažný zásah do osobnostních práv, jakým je záměna dětí, u nás ještě žádný soud nerozhodoval, takže výše odškodného bude záležet na konkrétním posouzení soudce.

Podle mého názoru je ale nejzávažnější zásah do osobnostních práv dětí, které jsou u nás chráněny i mezinárodními úmluvami. Děti mají právo znát svou identitu, tedy i své rodiče.

Jak se bude muset dále právně postupovat? Co se stane například s rodnými listy dětí?

Vydat někomu dítě české právo neumožňuje, protože nezná žádné řešení takové situace. Pokud je někdo zapsán jako rodič, vykonává veškerá práva a povinnosti ohledně péče o dítě v širokém slova smyslu. To znamená, že ani on není oprávněn dítě někomu předat.

Jsou podle mne v podstatě dvě možnosti: buď se obě rodiny dohodnou a vymění si děti za pomoci tzv. nezrušitelného osvojení. Je otázka, jaký právní názor na tuto situaci by měl soud, protože každé osvojení musí být rozhodnuto soudem a zájmy dítěte chrání orgány péče o dítě. Druhá možnost je ta, že rodiče, kteří mají "nesprávné" dítě, podají žalobu k občansko-právnímu soudu, kde by požadovali určení identity dítěte. Soud by tak určil, kdo je rodičem.

Co by se stalo, kdyby jedna z rodin s výměnou nesouhlasila?

To by byl velký problém. Nikoho nemůžete donutit k testu DNA. Druhá strana tak může operovat tím, že jednou je úředně určený rodič a není v žádném veřejném zájmu, aby se to změnilo.

Zatím se v celém případě nemluvilo dost důrazně i o všech zájmech dítěte, které jsou nepominutelné. Vezměte si teoretický případ, kdy dítě v druhé rodině potřebuje např. finančně náročné rehabilitace, které mu jeho "nesprávná" rodina může díky své lepší ekonomické situaci poskytnout. Je v zájmu dítěte o takovou výhodu přijít? Je to opravdu velmi bolestivý a eticky závažný případ.

Reklama

Související články

Rodiny se dohodly na výměně dětí

Rodiče dětí, které před deseti měsíci zaměnili v třebíčské porodnici, se po čtvrteční schůzce v Jihlavě dohodli na jejich vrácení. Děti by se vlastním rodičům...

Výběr článků

Načítám