Hlavní obsah

K situaci na Ukrajině přispěl Západ, Putin se chová zcela racionálně, míní Klaus

Pro obyvatele Ukrajiny je nynější situace tragická a beznadějná. Myslí si to bývalý prezident Václav Klaus, který situaci v zemi také přirovnal k dění v bývalé Jugoslávii, jež se po válečném konfliktu rozpadla. Klaus zopakoval i kritiku EU a Spojených států, které podle něj mají na eskalaci napětí svůj podíl.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

"Lidé na Ukrajině si nezaslouží to, že se o zemi tak hraje. Připomíná mi to Jugoslávii před 20 lety. Byl tam také z vnějšího prostředí vyprovokovaný tragický krvavý konflikt. A já mám strach, že právě něco podobného začíná právě na Ukrajině," řekl ve čtvrtek Klaus novinářům.

Podle něj se na nepokojích značnou měrou podílela Evropská unie a Spojené státy americké. "Co nyní s Ukrajinou, to by měli řešit ti, kteří tam nynější situaci rozpoutali. Obávám se, že k tomu přispěla západní Evropa s USA tím, že podporovaly všechny ty demonstrace, které na Ukrajině byly," uvedl Klaus.

Putin se chová racionálně

Zároveň řekl, že z celé situace zcela jistě nemá radost Rusko. "Prezident Vladimir Putin je politik jako každý jiný, ničím se výrazně neodlišuje. Všichni se snaží prosadit své politické cíle. A ani on určitě nemůže být šťastný z toho, co se na Ukrajině děje, ani z toho, jak do toho bylo Rusko zavlečeno," uvedl Klaus. Putinovo chování označil za zcela racionální.

Počátky nepokojů na Ukrajině sahají až do loňského listopadu, kdy začaly protesty kvůli tomu, že vláda pozastavila přípravy pro podpis asociační dohody s EU. Od té doby se největší demonstrace konaly na takzvaném Majdanu v samém srdci Kyjeva. Situace vyústila v únorovou střelbu do protivládních demonstrantů právě na Majdanu. Zároveň ruská vojska obsadila poloostrov Krym na jihu země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám