Hlavní obsah

K protestní hladovce Tymošenkové se připojil bývalý senátor Sehnal

Právo, Jan Trojan

Bývalý senátor Vlastimil Sehnal (ODS) zahájil v neděli hladovku na podporu vězněné bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové. Právu ve čtvrtek řekl, že vyzval prezidenta Václava Klause, aby přehodnotil své rozhodnutí nezúčastnit se na Ukrajině květnového summitu prezidentů středoevropských zemí, rovněž z důvodu věznění Tymošenkové.

Foto: Jan Chmelíček, Právo

Bývalý senátor Vlastimil Sehnal

Článek

„V e-mailu jsem prezidentovi objasnil svůj názor, totiž aby s prezidentem Viktorem Janukovyčem jednal výhradně o uvězněné expremiérce. Psal jsem Klausovi v úterý, určitě mně odpoví, máme spolu nadstandardní vztahy,“ ujistil Sehnal.

Nelíbí se mu také, že se nyní obecně mluví o bojkotu evropského fotbalového šampionátu na Ukrajině. Podle Sehnala by naopak mělo na Ukrajinu jezdit co nejvíce lidí a především politikové by měli tamnímu prezidentovi tlumočit požadavek na slušný evropský proces s bývalou expremiérkou. Evropské státníky proto vyzývá „ať tam jedou a začnou řečnit“. Zatím se Evropa chová tak, že Tymošenkové, která drží hladovku 12. den, hrozí smrt.

Sehnal začal s hladovkou v neděli, pije pouze vodu. Hladovění hodlá skončit zároveň s Tymošenkovou. Setkal se s ní v době ukrajinské oranžové revoluce. „Dnes mám těžký den, psychicky mně není nejlépe, trošku se uvolňuji, když s vámi mluvím,“ řekl Právu a dodal: „Julia je na tom o mnoho hůř. Hladoví déle než já a na rozdíl ode mne nemá zajištěnou kvalitní lékařskou péči.“

Sehnal byl senátorem za Blanensko v letech 2004 až 2010. Předsedal Stálé komisi Senátu pro podporu demokracie ve světě. Je podnikatelem. Bydlí v Lipůvce na Blanensku, je členem zastupitelstva, dvě období stál v čele radnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám