Hlavní obsah

K poškození mozku novorozené dívky mohla vést celá série chyb

Právo, Zdeněk Seiner

V případu novorozené dívky z Vamberka, která má kvůli pozdnímu podání antibiotik trvale poškozený mozek, budou své počínání muset obhajovat nejen dětští lékaři z Pardubic, ale i z nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Fakultní nemocnice Hradec Králové. Vyplynulo to z jednání ředitele hradecké nemocnice, generálního ředitele Nemocnice Pardubice a hejtmanů Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Foto: Rostislav Kalousek, ČTK

Nemocnice Pardubického kraje.

Článek

Anabáze se špatným koncem začala v rychnovské nemocnici, která rodící matku v osudnou červnovou noc nepřijala, protože nemá potřebný inkubátor, a poslala ji do Hradce Králové.

„Přijmout ji měli. Máme k dispozici pro takové případy speciální sanitku s inkubátorem a veškerým špičkovým vybavením. Byli bychom v Rychnově za třicet minut,“ uvedl ředitel FN Hradec Králové Vladimír Palička. Podotkl, že podobných případů řeší úspěšně kolem stovky ročně.

Vzdálenost z Rychnova je přibližně stejná do nemocnice v Hradci i v Pardubicích. Ve druhé jmenované nakonec rodička skončila, protože v Hradci hlásili plnou obsazenost. I toto rozhodnutí ovšem sehrálo neblahou roli.

Kauza Adama v kómatu: Lékařka a sestry jednaly proti zdravému rozumu, tvrdí znalci

Krimi

„Ta žena u nás byla během těhotenství konziliárně vyšetřena, měla u nás zdravotní těhotenskou dokumentaci,“ řekl Palička.

Pokud by žena zamířila do Hradce, okamžitě by se zjistilo, že byla infikována během těhotenství streptokokem, byla by včas podána antibiotika a nedošlo by k sepsi, která poškodila mozek. V Pardubicích na infekci přišli pozdě.

„Pro mě jako lékaře je nepřijatelné i to, že v Rychnově matku poslali pryč, aniž by ji prohlédl lékař,“ zdůraznil ředitel Pardubické nemocnice Tomáš Gottvald.

Podle něj měla hradecká nemocnice rodičku přijmout, pokud byl její stav naléhavý. „Pro akutní případy, třeba i když se na porodnici maluje, musíme mít vždycky připraveno lůžko,“ kroutí hlavou nad postupem fakultní nemocnice Gottvald.

Policie už vyšetřuje případ postižení dítěte po porodu v Pardubicích

Krimi

Rozuzlení případu se zřejmě dá očekávat až po pravomocném rozsudku soudu v horizontu několika let. Kraje a nemocnice na východě Čech na to ale nemíní čekat.

„Požádáme rodičku, aby nám dala souhlas, že všichni zainteresovaní mohou poskytnout zdravotnickou dokumentaci. Tu bychom předali ministerstvu zdravotnictví pro odborné posouzení. Je to jediná cesta, jak dospět k nějakému výsledku, a to výrazně dříve, než šetření vůbec uzavře Policie České republiky. Nečekat na to měsíce a roky,“ řekl na tiskové konferenci k této události hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na svém twitteru uvedl, že pošle příští týden do Pardubické nemocnice kontrolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám