Hlavní obsah

K odvolání Kuchtové už chybí jen Bursíkův souhlas

Právo, Oldřich Danda, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny první místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové ve funkci ministryně školství jsou zřejmě sečteny. V pondělí to naznačil premiér Mirek Topolánek. Od odvolání ministryně ho dělí jen souhlas zelených. "Budu to muset řešit poměrně rychle, ale v koaliční smlouvě je mechanismus, který mi dává jasně najevo to projednat s předsedou koaliční strany," řekl novinářům Topolánek.

Článek

Dodal, že se neobává, že by odchod Kuchtové destabilizoval vládu.

"Důležité je zajistit chod ministerstva a zajistit čerpání strukturálních fondů, toto bude hlavní důvod pro rozhodnutí, které ještě nepadlo," podotkl.

Předseda Strany zelených Martin Bursík o premiérově úmyslu odvolat Kuchtovou v pondělí večer informoval stranické předsednictvo.

Šéf zelených chce udržet koalici

Bursík ministryni hájí, ale jen vlažně. Už dřív nad ní skoro zlomil hůl, až si Kuchtová veřejně postěžovala, že ji jako první místopředsedkyni strany nepodržel.

Bursík totiž připustil, že zachování koalice je důležitější než udržení místopředsedkyně ve funkci. "Já se jí zastávám od počátku, co se ten problém objevil, ale na druhé straně je pro mě klíčové zachovat, co je tradiční pro politiku zelených, tou je věcnost," řekl Bursík Právu.

Dodal, že tím myslí udržení vlády ve funkčním stavu.

Ministryně důvod k odvolání nevidí

Kuchtová nevidí důvod, proč by ji měl premiér odvolat. "Věcný důvod k odvolání neexistuje," řekla Kuchtová Právu.

Dodala, že o jejím odvolání musí rozhodnout pouze republiková rada, která se má sejít v neděli sedmého října, nikoli jen předsednictvo strany.

Reklama

Související články

Premiér chce opět jednat o odvolání Kuchtové

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) má ve vládě stále vratkou pozici. Premiér Mirek Topolánek (ODS) novinářům řekl, že se bude muset vrátit k tomu, jak její...

Výběr článků

Načítám