Hlavní obsah

Julínek: Rath okrade 80 lidí o ledvinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestřelka mezi ministrem zdravotnictví Davidem Rathem a expertem opozičních občanských demokratů na zdravotnictví senátorem Tomášem Julínkem pokračuje. Julínek v úterý prohlásil, že kvůli plánovaným škrtům v resortu může až 80 lidí v příštím roce ztratit šanci na transplantaci náhradní ledviny.

Článek

Julínek tvrdí, že na úspory ve zdravotnictví doplatí také pacienti s leukémií. "Asi 120 lidí s poruchou krvetvorby nebude transplantována kostní dřeň," řekl Julínek. Podle jeho údajů bude zdravotní péče omezena o pětinu, postihne nejvíce chronicky nemocné.

Julínek si poslední dobou nebere vůči Rathovi servítky, v úterý jej označil za lobbistu. "Rath chce ovládnout české zdravotnictví a ČSSD mu to naivně umožňuje," mínil Julínek. Podporou Ratha podle něj sociální demokraté dokazují, že jsou asociální. Podle senátora se ČSSD umí postarat jenom o zdravé, ne však o opravdu potřebné.

"Pan Julínek lže, šíří dezinformace a já zvážím, zda za tuto dezinformaci by na něj nemělo být podáno trestní oznámení," odpověděl na tvrdá nařčení Rath. Zatím si ministr od Julínka vysloužil žalobu v obráceném gardu, senátor požaduje 650 tisíc korun jako satisfakci za Rathovy výroky o vazbách na VZP.

V nebezpečí je 80 nemocnic, tvrdí Julínek

Nová Rathova úhradová vyhláška postihne nemocné s ledvinami a revmatickými onemocněními, tvrdil Julínek. Na zákon o neziskových nemocnicích, který bude projednávat Sněmovna, pak podle něj doplatí chronicky nemocní a starší pacienti. "Zákon likviduje 80 funkčních nemocnic," zopakoval Julínek tvrzení, jež proti zákonu používají i hejtmani z ODS. ČSSD však jejich mínění popírá. 

Podle Julínka hrozí nebezpečí zrušení městské nemocnici v Blansku, která má funkční neurologické oddělení k léčbě pacientů s mozkovou mrtvicí, a přesto má být údajně na černé listině ministerstva zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví David Rath však výroky o možném zavírání nemocnic kategoricky odmítá a označuje je za "nečestnou politickou hru ODS".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám