Hlavní obsah

Jste bukvice, odmítl hostinský uchazeče o práci

Právo, Josef Koukal
Praha

„Vy jste bukvice, ne?“ „Prosím?“ „Vy jste buzerant, ne?“ Tak měl probíhat přijímací pohovor při náboru pracovní síly do kuchyně v jedné z pražských restaurací. Odmítnutý uchazeč, veřejnosti už známý Rom Jaroslav Suchý, který se v prosinci vrátil z Kanady, kde žádal o azyl, se tak opět obrací na soud. Tentokrát kvůli údajné pracovní diskriminaci z důvodu sexuální orientace.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Suchý (vlevo) s advokátem

Článek

„Vůbec nic se nezměnilo,“ komentoval jeden ze svých posledních pokusů o získání práce Suchý. Z Kanady se po několikaměsíčním pobytu vrátil v polovině prosince, na pracovním úřadě dostal doporučenku na místo recepčního, kde však neuspěl pro vysoký počet uchazečů.

Když se pokoušel najít si místo sám, navštívil také restauraci v Praze 1. Tam se však údajně setkal s nerovným zacházením.

„Nechápu, proč by se měl zaměstnavatel zajímat o mou sexuální orientaci, i kdyby byla jakákoli,“ prohlásil Suchý. Svůj pohovor doložil Právu nahrávkou z diktafonu, kterou na místě pořídil údajně kvůli svým dřívějším špatným zkušenostem se zaměstnavateli.

Foto: Jim Young., Reuters

Prezident Obama se zdraví s nadšenými posluchači.

Z nepříliš kvalitního záznamu je patrné, že mužský hlas v provozovně slovy „bukvice“ a „buzerant“ uchazeče o práci skutečně častoval. Podle Suchého je na záznamu přímo majitel restaurace.

„Toho si nejsem vůbec vědom. A vylučuji to. Nevím, proč bych ho takto označoval, když mi nic neudělal. Přijímal jsem lidi do kuchyně a sháněl jsem pomocnou sílu. Přičemž jsem chtěl paní, ne chlapa,“ popřel Suchého slova pro Právo majitel zařízení.

„K soudu si mě klidně může dát. Já mám čisté svědomí. Tímhle stylem jsem s ním nemluvil. To vím na sto procent,“ dodal.

Advokát: Není bez šancí

Suchý, který je nemajetný, požádal koncem ledna Obvodní soud pro Prahu 4 o ustanovení právního zástupce, který ho má ve sporu o diskriminaci při přístupu k zaměstnání zastupovat.

„Mám v úmyslu podat proti žalovanému žalobu podle § 10 zákona o rovném zacházení, přičemž se hodlám domáhat, aby bylo žalovanému uloženo zaslat mi omluvný dopis a zaplatit náhradu nemajetkové újmy 200 000 Kč,“ napsal Suchý soudu.

„Šanci na úspěch v takovém sporu skutečně má,“ potvrdil Právu advokát Zbyněk Havlík. „Pokud šlo teprve o přijímací pohovor, šlo by spíš o otázku ochrany osobnosti než pracovněprávních vztahů. Řeč může být dokonce o trestněprávní odpovědnosti člověka, který se takto vulgárně choval, nejspíš by šlo o urážku na úrovni přestupku,“ dodal právník.

Suchý: Odjíždím do Ameriky

Suchý, který na sebe v Česku nejvíce upozornil, když během pražské návštěvy amerického prezidenta pohladil Baracka Obamu po hlavě, chce bez ohledu na výsledek svých četných soudních sporů ještě v únoru vycestovat do USA.

Na 23. února si rezervoval letenku do Miami, kde se hodlá okamžitě ucházet o politický azyl. „Tentokrát si poprvé budu stěžovat na neschopnost české vlády zajistit Romům rovný přístup k práci, bydlení a vzdělání,“ varoval Suchý.

V Kanadě si nedávno azylové řízení zkomplikoval svými prohlášeními pro místní tisk, v nichž uvedl, že se v Česku obětí přímé diskriminace nestal. S ministerstvem školství přitom vede vleklý spor o někdejší údajně protiprávní umístění do zvláštní školy.

Odvolacího řízení, které je u Vrchního soudu v Praze naplánováno na den jeho odletu do Ameriky, se už nezúčastní, zastupovat ho bude jeho advokát. U českých soudů vede i další spory.

Do Ameriky odlétá vyzbrojen také dopisy od zástupců řádu sv. Voršily, který mu pomáhal financovat středoškolské studium, a Církve československé husitské. Ty mají imigračním úředníkům potvrdit, že v Česku skutečně nemohl kvůli diskriminaci najít adekvátní pracovní uplatnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám