Hlavní obsah

Jsme ve stínu Babišova ohňostroje, píše volební manažer ČSSD Birke spolustraníkům

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Podzimní sněmovní volby budou velkým soubojem mezi hnutím ANO a ČSSD. Důkazem jsou přibývající hádky a spory mezi koaličními partnery a vyplývá to i z dopisu, který svým spolustraníkům v úterý ráno poslal nový volební manažer soc. dem. Jan Birke. Novinky mají dopis k dispozici.

Foto: David Taneček, ČTK

Volební manažer ČSSD Jan Birke

Článek

„Mám pocit, že čím dál více ztrácíme jako sociální demokraté sebevědomí. Že někde dokonce živíme vnitřní spory a pnutí. Že nám schází vůle po vítězství. Že se dobrovolně čím dál více necháváme polapit stínem miliardáře Andreje Babiše a jeho marketingového a byznysového ohňostroje,“ napsal Birke spolustraníkům.

Dodal, že ČSSD je jediná politická strana, která dokáže Babiše porazit. „Žádný miliardář, který nemá program pro dolních deset miliónů, ale jen pro sebe, přece není a nemůže být pro normální lidi lepší volbou, než jsme my, sociální demokraté,“ míní Birke.

Volební manažer, kterého si vybral předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka, v dopise apeluje na to, aby byla strana jednotná. Jeho slova tak cílí hlavně na největší vnitrostranické kritiky současného vedení soc. dem. Mezi ty patří například jihočeský hejtman Jiří Zimola nebo šéf sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

Nové vedení, které povede stranu do voleb, si budou sociální demokraté volit na sjezdu začátkem března v Brně. Sobotka zatím nemá protikandidáta. Nominace na předsednický post dostal zatím od 12 krajských konferencí. Nepodpořila ho pouze jihočeská, která jako jediná hlasovala tajně.

Řešit se bude také, kdo obsadí křeslo prvního místopředsedy. Sobotka by si vedle sebe představoval nynějšího prvního místopředsedu a ministra vnitra Milana Chovance. O post se chce ucházet ale i Tejc, který má podporu krajských organizací v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Zemanova opětovná kandidatura

Volební sjezd ČSSD komentoval o víkendu prezident a někdejší předseda strany Miloš Zeman. Řekl, že znovuzvolení Sobotky jako lídra soc. dem. nemusí být v tajné volbě na sjezdu tak jasné, jak napovídá vysoký počet nominací z krajských konferencí.

„Jihočeská konference byla jediná, která nevolila aklamací, tedy veřejnou volbou, ale tajně. A chcete-li vědět, jak dopadne sjezd, který je založen na tajné volbě, podívejte se na výsledky Jihočechů,“ konstatoval Zeman.

On sám se chystá ohlásit, zda bude kandidovat, 9. března, tedy den předtím, než bude Sobotka obhajovat svůj post. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček už dříve Novinkám vyvrátil, že by šlo o nějaký naschvál. Není však žádným tajemstvím, že mezi prezidentem a premiérem nepanují zrovna nejvřelejší vztahy.

Výběr článků

Načítám