Hlavní obsah

Jsem naštvanej. Zakázka na e-shop za 400 milionů by měla být zrušena, prohlásil Babiš

Novinky, zpe
Praha

Šéf resortu dopravy za ANO Vladimír Kremlík přijde v pátek v poledne na kobereček k premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Důvod? Zakázka na e-shop na dálniční známky za 400 milionů korun bez výběrového řízení. Babiš před jednáním se svým ministrem prohlásil, že se mu zakázka nelíbí a měla by být zrušena.

Foto: Koláž Novinky.cz

Andrej Babiš (vlevo) a Vladimír Kremlík

Článek

„Hrubě se mi to nelíbí. Bylo to tak zorganizované, že by to mělo být zrušeno. Je úplně absurdní, že řešíme na vládě haléřové záležitosti a tahle zakázka vůbec neprošla ani tím systémem útvaru hlavního architekta,“ řekl Babiš.

Od Kremlíka chce slyšet veškeré detaily toho, jak zakázka proběhla. „Jsem značně naštvanej na SFDI (Státní fond dopravní infrastruktury - pozn. red.) i pana ministra. Chci jasně slyšet, jak je možné, že to takhle proběhlo,“ rozčílil se Babiš.

Babiš chce od Kremlíka vysvětlení zakázky na e-shop za 400 milionů

Domácí

Zakázka vzbuzuje řadu pochybností především kvůli tomu, že proběhla bez výběrového řízení a během čtyř let má vyjít až na 400 milionů korun, zatímco na Slovensku systém stál v přepočtu jen 75 milionů korun.

Vše v pořádku, tvrdí doprava

Server Hlídač státu upozornil také na to, že ve smlouvě uzavřené mezi Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI) a Asseco Central Europe, a. s., 8. ledna chybí detailní rozpis toho, za co stát bude každý rok firmě platit, zadání zakázky, nabídka i seznam subdodavatelů.

Podle ministerstva dopravy ale vše proběhlo podle zákona o zadávání veřejných zakázek. „Dodavatel IT systému nebyl vybrán svévolně. Bylo postupováno v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl resort na Twitteru.

„Kritika ceny není na místě. Za nejvýše 400 milionů korun firma vytvoří celý IT systém. Tedy nejen e-shop, ale také uživatelský portál, mobilní aplikaci, call centrum, evidenci zaplacených poplatků, registr osvobozených automobilů, kompletní účetnictví, clearing, reporting a zabezpečení,“ dodává resort a přidá ještě rozvoj IT systému a konzultační služby a technickou podporu systému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám