Hlavní obsah

Johnův plán propouštět policisty pobouřil odboráře i opozici

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Záměr ministerstva vnitra propustit kvůli plánovaným úsporám v příštím roce část policistů a hasičů, o němž informovalo ve čtvrtek Právo, vyvolal mezi zaměstnanci resortu doslova paniku. S ministrem vnitra Radkem Johnem se chtějí neprodleně sejít šéfové odborových svazů, plán kritizuje i opoziční ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

„Pro mě je to blesk z čistého nebe. Kdykoli jsme jednali s naším generálním ředitelem (Miroslavem) Štěpánem a ministrem Johnem, vždycky nás ministr ubezpečoval, že se propouštění nebude týkat hasičů v přímém výkonu služby a policistů v ulicích. Nedokážu si představit, jaký by byl dopad na bezpečnost ve státě,“ reagoval na výroky ministra Johna předseda odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter.

„Je to katastrofa. Policisté jsou oprávněně naštvaní,“ uvedl také šéf policejních odborů Milan Štěpánek. Policistů i hasičů se údajně nejvíc dotkl ministrův výrok pro Právo, že vnitro se bude chtít rozloučit s těmi, kteří jsou „nejméně užiteční pro Českou republiku“, aby nemuselo zasahovat do platů „těch, kteří užiteční jsou“.

V ohrožení školitelé i počítačoví experti

Samotný John se ve čtvrtek snažil své výroky tlumit. Razantní šetření prý neznamená, že by se případné propouštění týkalo převážně řadových policistů.

Ministerstvo se podle něj hodlá zaměřit spíš na zaměstnance mimo přímý výkon služby. V nepřímém výkonu služby je zhruba 4000 policistů, tedy asi desetina sboru.

„Nejsou to žádné sekretářky,“ upozornil hlavní personalista policejního prezidia Roman Fidler.

„Jsou to například policisté ve výcvikových střediscích, kteří cvičí střelbu, nebo počítačoví odborníci, kteří mají na starosti policejní data, s nimiž civilní zaměstnanci nemohou přijít do styku,“ vysvětlil Fidler s tím, že klasické úřednické profese policie už ve druhé polovině 90. let svěřila do rukou civilních zaměstnanců.

„Naší maximální snahou, a v tom se shodujeme s policejním prezidentem i ředitelem hasičů, je neohrozit plnění úkolů státu v oblasti bezpečnosti a veřejného pořádku,“ uvedl John.

Tejc: To není reforma, ale likvidace

Jenže právě to podle opozice v případě propouštění hrozí. „Tohle už není reforma, to je likvidace policie,“ prohlásil rezolutně bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

„Radek John je místopředseda vlády a měl by si uvědomit, co jeho resort ještě může unést a co ne,“ podotkl opoziční poslanec.

Propouštěním řadových policistů s platy kolem dvaceti tisíc korun měsíčně navíc podle Tejce vnitro, které čekají příští rok škrty kolem 10 miliard korun, mnoho neušetří.

„Radil bych mu (Johnovi), aby pokračoval v tom, s čím začal Martin Pecina, aby řešil problémy pronájmu lázeňských domů, vypověděl nevýhodné smlouvy a ušetřil tak prostředky v řádu stovek miliónů korun. U policie navíc slouží řada velmi dobře odměňovaných policistů, kteří v minulosti projevovali loajalitu vůči ministru Ivanu Langerovi nebo byli odměňováni na základě osobních vazeb na své nadřízené,“ dodal Tejc.

Policejní i hasičští odboráři okamžitě na svých webech umístili odmítavá prohlášení. „Pana ministra jsem písemně oslovil s tím, že by bylo vhodné, abychom se v nejbližší době setkali. Já, Jindřich Oberreiter a Alena Vondrová (předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací). Protože se to týká všech,“ dodal Štěpánek.

Na profesních webech policistů se včera strhla diskusní bouře. „Pojďme už konečně do ulic a ukažme těm nahoře, že nejsme jen stádo ubečených ovcí,“ napsal například jeden z policistů.

„No nic, jestli mne vyrazí, půjdu za Johnem pro sunar a když to neklapne, tak přejdu na druhou stranu. Nebude, kdo by mne chytal a kdyby ano, stejně se mi v tomto státě nic nestane,“ připojil reakci další z desítek diskutérů.

Policejní prezident Oldřich Martinů nechtěl včera napjatou situaci uvnitř sboru komentovat. „Nevím, k čemu bych se měl vyjadřovat. Jsem na dovolené. S panem ministrem jsem dnes o ničem nejednal,“ uvedl Martinů.

Klidný zatím zůstává i generální ředitel hasičů Miroslav Štěpán. „Propouštění bez změny služebního zákona není možné. A jestli taková změna v parlamentu projde, to vůbec nechci předjímat,“ řekl Právu Štěpán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám