Hlavní obsah

Johnův návrat je podle Tejce součástí taktiky VV k dosažení resortu spravedlnosti

Novinky, Václav Lang

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc se domnívá, že nabídka Věcí veřejných, aby se Radek John vrátil na post ministra vnitra, je součástí vyjednávací taktiky, na jejímž konci je obsazení postu ministra spravedlnosti. John trvá na tom, že jeho návrat na vnitro logicky vyplývá z koaliční dohody.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD).

Článek

Jeroným Tejc (ČSSD) zásadně odmítl návrat Radka Johna do vlády, jak požadovaly VV na středečním jednání K9. „Rozhodně to není dobrý nápad, Radek John už měl příležitost ukázat, zda byl či nebyl dobrým ministrem vnitra. Ukázal, že nezvládá tento resort, že je pro něj příliš těžký,“ řekl Tejc.

"Nedokázal přesvědčit ani zaměstnance resortu - policisty, hasiče - což prokázala petice, v níž se nadpoloviční většina policistů vyjádřila pro jeho urychlený odchod," dodal Tejc. "Tento nápad dokládá, že Věci veřejné nemají ani soudnost ani schopnost sebereflexe a vůbec nežijí v realitě, protože přicházet s tímto nápadem je podle mého názoru krajně nevhodné, skoro až neslušné."

Jde o součást taktiky, jak získat ministerstvo spravedlnosti

Radek John považuje ztrátu resortu vnitra za křivdu na Věcech veřejných a vrátit by se chtěl. "Považujeme za velkou křivdu, že nám bylo (ministerstvo vnitra) odebráno, poté co jsme tam odpracovali deset měsíců, a teď, když mají přijít výsledky, tak smetanu slízne někdo jiný. Považujeme to za ukradení úspěchu Věcí veřejných. Jinak ale platí, že na jinou pozici ve vládě bych se nevrátil, jen k rozdělané práci," řekl John.

Stínový ministr vnitra vidí v obsazení ministerstva vnitra Radkem Johnem za součást taktiky Věcí veřejných k ovládnutí ministerstva spravedlnosti. "Beru to jako součást vyjednávací taktiky Věcí veřejných, požadovat vnitro a pak se možná dopracovat spravedlnosti," řekl Tejc.

Obsazení vnitra staronovým ministrem se nelibí ani Johnovu koaličnímu kolegovi z TOP 09 Petru Gazdíkovi, který tento postup označil za nemožný. "Kromě toho myslím, že už by to byla taková velká česká taškařice: poté co Radek John odešel, stal se vicepremiérem pro boj s korupcí, z kterého odstoupil, pak Věci veřejné řekly, že do vlády nechce, teď už zase do vlády chce," komentoval personální pohyby předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám