Hlavní obsah

John se brání: Michálek ještě neměl žádné důkazy, když mi říkal o korupci

Právo, Novinky, fia,jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Radek John (VV) na sobotní mimořádné tiskové konferenci potvrdil, že se už v létě sešel s tehdejším šéfem Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Liborem Michálkem, který ho informoval o svém podezření na nestandardní ovlivňování veřejných zakázek. John mu prý poradil, aby své domněnky podepřel důkazy a obrátil se na policii. Zároveň obvinil svého předchůdce Ivana Langera (ODS) z šíření lživých obvinění.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

John odmítl informace, že se sešel s Michálkem až v době, kdy měl šéf SFŽP o korupci důkazy a že inicioval a řídil útok na členy vlády a další lidi blízké ODS. "Kategoricky odmítám tato lživá obvinění šířená panem Ivanem Langerem a jemu blízkými osobami," uvedl.

Za šokující označil informaci, že se premiér Petr Nečas (ODS) ještě před koaličním jednáním setkal kvůli kauze s policejním prezidentem Oldřichem Martinů, a to bez Johnova vědomí a účasti.

Nebyly důkazy, tvrdí John

John řekl, že se na něj Michálek obrátil už na konci léta, aby ho požádal o radu. Měl obavu, že by na fondu mohlo dojít k nestandardnímu ovlivňování veřejných zakázek a nakládání s majetkem. "V té době ale bohužel neměl v ruce nic konkrétního," řekl John s tím, že Michálek měl podezření, že bude nucen k účasti na nějakém protiprávním jednání.

"V souladu s tehdy připravovaným protikorupčním manuálem ... jsem jej upozornil, že jeho případné tvrzení bude mít stejnou váhu jako tvrzení osoby, která se trestného činu dopustí," uvedl John.

Michálek si nakonec tajně pořizoval nahrávky rozhovorů s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS) a jeho poradcem Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami. Drobil kvůli kauze rezignoval. Nečas pak čelí kritice, že o podezření ze spáchání trestného činu věděl, ale neprodleně neinformoval policii ani státní zastupitelství.

Langer: je to křeč

Langer Johnovo nařčení důrazně odmítl. „To je logická křeč člověka, který se sám přiznal k tomu, že profesně i lidsky selhal. Jeho přiznání, že svým postupem zmařil vyšetřování policie a podílel se na provokaci na své kolegy ve vládě včetně premiéra, jsem šokován,“ řekl Právu Langer s tím, že zmíněné závažné informace dostal předseda vlády od policejního prezidenta.

„Ministr selhal profesně v tom, že zmařil vyšetřování, a lidsky selhal třikrát - vůči policii, vůči kolegům ve vládě a vůči svým kolegům v poslaneckém klubu,“ poznamenal Langer.

John totiž podle něj věděl, že po zveřejnění celé kauzy v médiích již nemá policie šanci nic vyšetřit, ale přesto vydával prohlášení o tom, jak je zvědavý na výsledky její práce.

„Selhal lidsky i v tom, že věděl, že jeho kolegové ve vládě mají být nahráváni nebo budou nahráváni a neřekl jim to. A selhal lidsky i vůči svým vlastním kolegům poslancům. Jeho tři kolegyně volaly zpátky premiéra Nečase z Bruselu, aby jim dal potřebné informace, přičemž jejich předseda strany je měl a neřekl je,“ konstatoval někdejší ministr vnitra.

V létě nebo až v říjnu?

Server Euro.cz nicméně s odvoláním na dva zdroje z okruhu premiéra Nečase tvrdí, že se John sešel v Poslanecké sněmovně s Michálkem na přelomu října a listopadu.

Sám Michálek Právu ještě před tiskovým prohlášením Johna potvrdil, že se s ním sešel v říjnu.

V sobotu vpodvečer Právu řekl, že schůzka se týkala především nahrávací techniky a že podle něj proběhla na přelomu září a října. „Opravdu si to nepamatuji. Asi by to šlo dohledat v poslanecké sněmovně, ale mám za to, že to mohl být ten poslední zářijový týden,“ řekl Právu Michálek.

Podle něj šlo v diskuzi především o to, kdo má k dispozici techniku na nahrávání v prostředí, kde jsou rušičky.

„Pan ministr zmínil Janka Kroupu, protože věděl z minulosti, že nějaké takové akce zdokumentoval,“ vysvětlil Michálek. Zároveň dodal, že premiéra Nečase kontaktoval až po schůzce s Johnem, a to hlavně kvůli tomu, aby ho požádal v této souvislosti o pomoc od Bezpečnostní informační služby (BIS).

„Teprve když ta pomoc z této strany nepřišla, tak pak byl ten kontakt s panem Kroupou někdy na přelomu listopadu a prosince,“ poznamenal odvolaný šéf fondu.

Podle svých slov chtěl původně na klíčová jednání dostat někoho dalšího, kdo by jejich průběh dokumentoval. „To byla ta prioritní úvaha a teprve, když to nedopadlo, tak přišla na řadu ta varianta náhradní, tedy že tu techniku zapůjčí pan Kroupa,“ doplnil Michálek.

Zároveň odmítl, že by v této věci jednal ještě s některými dalšími vrcholnými politiky. „Byla tam pouze jedna osoba, kterou nechci jmenovat, ale ta zafungovala v podstatě jen jako přesměrování na pana Johna,“ konstatoval Michálek.

Pecina: To je parodie na stát

Johnův předchůdce v čele resortu vnitra za ČSSD Martin Pecina k tomu Právu řekl, že postup ministra, který Michálkovi radil, jak pořídit skryté nahrávky s pomocí novinářů, byl naprosto nestandardní.

„To je parodie na stát a zavání to mařením vyšetřování,“ konstatoval Pecina. Že se na ministra vnitra obracejí lidé se svými podněty, je podle něj běžné, John měl ale v takovém případě celou věc okamžitě předat policii.

„Nahrávky by tak mohly být pořízeny už v součinnosti s orgány činnými v trestním řízení a mohly by tak mít daleko větší váhu. Pokud John Michálkovi řekl, ať si to nejdřív nějak nahraje a teprve pak ať přijde, tak to je naprosto absurdní,“ poznamenal Pecina.

Místopředseda ODS Pavel Drobil už ohlásil ve středu rezignaci na funkci ministra životního prostředí. Učinil tak kvůli skandálu s možnou korupcí na SFŽP. Nahrávky, které zveřejnila Mladá fronta Dnes, podle deníku dokazují snahu Drobilova poradce Martina Knetiga získat ve prospěch ODS i ministra stamiliónové částky z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Nečas kvůli jednání zrušil svou cestu do Afghánistánu za českými vojáky s tím, že je pro něj prioritou uklidnění vztahů v koalici. Vedení koalice jednalo v pátek večer, jednání bylo přerušeno do neděle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám