Hlavní obsah

Jižní Morava dál vysychá, hrozba požárů roste

PRAHA

Jižní Moravě podle meteorologů opět hrozí nebezpečí požárů ze sucha. V kraji podle Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ) přetrvává velmi nízká půdní vlhkost. Podle předpovědi se tam negativní srážková bilance v nejbližší době nezlepší.

Článek

Výstraha meteorologů pro Jihomoravský kraj platí do odvolání. "Je nutno chovat se tak, aby nemohlo dojít ke vzniku požáru: kdekoliv v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně," sdělila Barbora Tobolová z Centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ.

"Dle situace je vhodné šetřit vodou," doplnila.

V neděli pršelo hlavně v Beskydech

Intenzivní srážky, které přišly do České republiky na konci minulého týdne, na situaci na jihu Moravy velký vliv neměly. V neděli vydatně pršelo hlavně v oblasti Beskyd.

"Za 24 hodin spadlo nejvíce na stanici v Tyré 90 mm, 77 mm v Třinci. Nad 60 mm srážek spadlo v Nýdku, na Hlavaté, na Visalajích i na Morávce. Nad 50 mm bylo naměřeno na Lysé hoře, Bumbálce, Čeladné i v Jablunkově," uvádí zpráva ČHMÚ.

Teplo a slunečno vydrží do čtvrtka

Předpověď pro nadcházející týden také nedává suchem postižené oblasti naději na výraznější změnu. Od jihozápadu totiž začal do střední Evropy zasahovat nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. Až do čtvrtka se očekává teplé a slunečné počasí.

V úterý bude na většině území polojasno, jen na západě Čech a na Šumavě se objeví přeháňky. Teploty porostou od úterních maxim 23 až 27 až po 28 až 32 stupňů ve čtvrtek, kdy bude vrcholit příliv teplého vzduchu. Potom přijdou první srážky a ochlazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám