Hlavní obsah

Jiří Kajínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Herminapress
Článek

Nejznámější český vězeň. Na doživotí odsouzený vrah a úspěšný útěkář z věznice Mírov. Jiří Kajínek rozděluje společnost na dvě skupiny - jedna mu fandí a zpochybňuje jeho vinu, druhá jeho verzi příběhu, který skončil dvěma mrtvými, nevěří. 23.května 2017 podepsal prezident Miloš Zeman Jiřímu Kajínkovi milost.

Kriminálník od mládí

Narodil se 11. ledna 1961 v Prachovicích. Již jako nezletilý se účastnil vykrádání bytů. Ve vězení skončil poprvé v 21 letech kvůli krádežím v chatách. Po odpykání trestu za vykrádání chat se však na svobodě příliš neohřál a v roce 1991 mířil zpět do cely. Tentokrát na celých 11 let za nedovolené ozbrojování, loupežné přepadení policistů, krádeže jejich zbraní i vozidla.

Díky vzornému chování po dvou letech dostal třídenní přerušení výkonu trestu. Ředitel tak rozhodl na doporučení vězeňské komise. Jenže Kajínek se do vězení nevrátil.

Naopak v květnu 1993 nejméně 12 výstřely usmrtil plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Další člen ochranky Vojtěch Pokoš byl vážně zraněný, ale přežil a poté byl hlavním svědkem proti Kajínkovi.

Jandu měl vydírat na objednávku podnikatele Antonína Vlasáka kvůli nevyrovnaným dluhům. Namísto zastrašení za sto tisíc korun Kajínek dohodu „překročil“.

Skrýval se ještě půl roku, než byl v únoru 1994 dopaden. U sebe měl značné množství zbraní a střeliva.

Pokusy o útěk

Kajínek se o útěk z vězení snažil celkem třikrát, z toho první dva pokusy byly policií odhaleny již v začátcích. Proto byl také stěhován po různých věznicích.

23. června 1998 vydal Krajský soud v Plzni rozsudek o doživotním odnětí svobody. Kajínek zamířil do věznice Mírov, která platila za místo, odkud nelze uniknout. Kajínkovi se to však 29. října 2000 podařilo. Akce stála místo ředitele věznice i řadu jejích pracovníků.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Kajínek u Krajského soudu v Plzni.

Zprávy o Kajínkově útěku z Mírova zburcovaly celou českou společnost. Rozjela se rozsáhlá pátrací akce, v českých televizích se objevily záběry ze zásahu Útvaru rychlého nasazení. Dopaden byl po 40 dnech na svobodě na pražském sídlišti. Skrýval se v bytě spoluvězně z Mírova Ludvíka Černého, taktéž na doživotí odsouzeného vraha.

Snahy o revizi trestu

Jiří Kajínek se opakovaně snažil o obnovu svého procesu. Samotný útěk zdůvodňoval snahou poukázat na nespravedlivost svého odsouzení. Podal několik ústavních stížností, vždy však se zamítavým výsledkem. Žádal také prezidenty o milost, Václav Havel ani Václav Klaus mu ji neudělili.

Ministr spravedlnosti Pavel Rychetský (ČSSD) podal stížnost k Nejvyššímu soudu. V Kajínkově spisu vnímal nesrovnalosti a sdělil, že podle právní zásady se při pochybnosti má postupovat mírněji. NS ji odmítl, ale v neveřejném řízení, což ústavní stížností napadl nový ministr Jaroslav Bureš (nestr. za ČSSD). Ústavní soud se jí odmítl zabývat, protože ji smí podat pouze poškozený, tj. Kajínek sám, nikoliv ministr.

Na Nejvyšší soud se později obrátil se stížností i ministr spravedlnosti Pavel Neměc (US-DEU), taktéž neúspěšně.

Po 15 letech ve vězení však došlo ke změně. 10. prosince 2015 Kajínek znovu žádal o obnovu procesu a podal ústavní stížnost. Zatímco dříve se Kajínek chtěl po případném znovuotevření procesu zabývat otázkou své viny, tentokrát měl v úmyslu dosáhnout nižšího trestu. Doživotí dostal i proto, že znalci vyloučili možnost jeho nápravy. Nyní chtěl Kajínek pomocí nového posudku dokázat, že jeho resocializace je možná. Podle krajského soudu to ale nebyl důvod k obnově řízení.

Propuštění

V dubnu roku 2017 pronesl prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Čáslavi, že vážně uvažuje o milosti pro Kajínka, protože není přesvědčen o jeho vině.

10. května 2017 navštívila Kajínka ve věznici Rýnovice první dáma Ivana Zemanová.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

První dáma Ivana Zemanová se setkala s Jiřím Kajínkem

Následující den, 11. května, prohlásil Zeman v televizním pořadu, že Kajínkovi v druhé polovině května udělí milost, což také udělal. Žádost o odpuštění zbytku trestu odeslal prezident na ministerstvo spravedlnosti 23. května 2017.

„Prezident prominul nevykonaný zbytek trestu odnětí svobody. Stanovil podmínku v délce sedm let, během které se omilostněný nemůže dopustit žádného trestného činu. Jde o maximální délku podmínky, jakou právní řád umožňuje,” dodal mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman čelil kritice, neboť podle svého dřívějšího rozhodnutí se měly shazovat ze stolu všechny žádosti, pokud nešlo o osoby vážně či nevyléčitelně nemocné.

Pochybnosti o vině

Kajínkův případ překypoval spekulacemi a v podstatě rozděluje českou společnost vedví. Jedna část zarytě trvá na jeho vině, zatímco ti druzí tvrdí, že se Kajínek stal obětí komplotu a vraždy nespáchal.

Na sociální síti Facebook dokonce vzniklo několik skupin a stránek na podporu Kájínka, stejně tak jako webové stránky www.jirikajinek.cz. Nejen mezi lidmi, ale i v médiích se začala zdůrazňovat jeho vysoká inteligence a zpochybňovat kriminální činnost. „Kauza Kajínek je odrazem naší společnosti, nevzdáme to a budeme dále pokračovat," reagoval pro Právo na další ze zamítavých výsledků jeden z Kajínkových přívrženců.

Jiří Kajínek ve veřejném prostoru

V roce 2004 se Kajínek objevil na několika stovkách reklamních billboardů Radia Kiss. Rada pro reklamu ji označila za neetickou.

Knih o Kajínkově případu naleznete na našem trhu poměrně velké množství. Například „Jiří Kajínek: vrah nebo oběť?“ nebo „Pravda o Kajínkovi“ od autorů Josefa Klímy a Janka Kroupy jsou publikacemi zabývajícími se nesrovnalostmi v Kajínkově případu. Knihu sepsal i sám Kajínek pod názvem Můj život bez mříží.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Kajínek, Můj život bez mříží

Filmové zpracování bylo očekáváno již delší čas. Petr Jákl se tohoto svého debutového díla zhostil v roce 2010. Hlavního „hrdinu“ - Kajínka v něm ztvárnil ruský herec Konstantin Lavroněnko.

Konstantin Lavroněnko v roli Kajínka

Články k tématu

Kajínek dostal za nehodu pokutu a čtyři body

Za zavinění středeční dopravní nehody u Plzně zaplatil prezidentem omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek blokovou pokutu a do karty řidiče mu přibudou...

Kajínek měl na Plzeňsku nehodu

Prezidentem Milošem Zemanem omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek boural ve středu odpoledne na Plzeňsku. V křižovatce se srazil se Škodou Fabií. Kajínek...

Kajínek je volný

Zhruba ve 13.40 hod. vyšel Jiří Kajínek z věznice v Jablonci nad Nisou - Rýnovic a asi dvacet minut hovořil s novináři. O hodinu dříve předsedkyně jabloneckého...

Zeman pustí Kajínka na svobodu

Prezident Miloš Zeman udělí milost na doživotí odsouzenému vězni Jiřímu Kajínkovi (56), který si odpykává nejpřísnější možný trest za dvojnásobnou nájemnou...

Zeman uvažuje o milosti pro Kajínka

Prezident Miloš Zeman uvedl, že zvažuje udělení milosti Jiřímu Kajínkovi, který byl odsouzen na doživotí. Zeman to ve čtvrtek uvedl v Čáslavi při setkání...

Blažek nepodá stížnost ve prospěch Kajínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se v pondělí rozhodl nepodat stížnost pro porušení zákona ve prospěch na doživotí odsouzeného Jiřího Kajínka (52)....

Na DVD vyšla zpověď Jiřího Kajínka

Na DVD vyšel dosud nezveřejněný rozhovor s nejslavnějším českým vězněm Jiřím Kajínkem, který už se stal i hrdinou hraného filmu. Dokumentární DVD Kajínek:...

Kajínek vkládá naděje do Ústavního soudu

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek (50) pokračuje ve své snaze o obnovu procesu, v němž dostal trest doživotí za dvojnásobnou vraždu a pokus o další z roku...

Dopis Jiřího Kajínka ministrovi Pospíšilovi

Novinky.cz mají k dispozici plné znění dopisu, který odeslal na doživotí odsouzený vězeň Jiří Kajínek ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) ohledně...

Soud definitivně zamítl obnovu Kajínkova procesu

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek (50) se změny svého rozsudku nedočká. Pražský vrchní soud totiž podle zjištění Práva v červenci definitivně zamítl jeho už...

Petr Jákl převzal v Belgii cenu za Kajínka

Producent a režisér Petr Jákl se raduje. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Belgii si odnesl cenu za Nejlepší film za svůj veleúspěšný filmový debut Kajínek.

Nový proces s Kajínkem soud opět zamítl

Plzeňský krajský soud v pondělí znovu zamítl návrh na obnovu procesu s Jiřím Kajínkem. Odmítl požadavek obhájce Tomáš Zejdy, aby přezkoumal práci policie při...

Kajínek: Policie neodvedla dobrou práci

V pondělí začne u plzeňského soudu první jednání o novém návrhu na obnovu procesu s Jiřím Kajínkem, odsouzeným před třinácti lety na doživotí za dvojnásobnou...

Nejznámější vězeň Česka slaví padesátiny

Jméno, které vyvolává u lidí celou řadu emocí, od sympatií a pomoci až k odporu. Jiří Kajínek byl v červnu roku 1998 odsouzen za dvojnásobnou vraždu, kterou...

Soud s Kajínkem zatím nebude

Veřejné jednání o případné obnově procesu s doživotně odsouzeným 49letým Jiřím Kajínkem se v pondělí 10. ledna neuskuteční. Kajínkův obhájce Tomáš Zejda, který...