Hlavní obsah

Jinam než na vnitro nepůjdu, tvrdí John

Právo, rsk

Předseda Věcí veřejných (VV) Radek John se do vlády nechce vrátit, i kdyby zmizely důvody, kvůli kterým z koalice odešel. Podle svých slov má zájem jen o ministerstvo vnitra, dovede si ale představit, že by i jako šéf VV zůstal mimo vládu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek John (VV)

Článek

„Vždy jsem říkal, že mě zajímá boj s korupcí a ministerstvo vnitra, a to mají VV zakázané. Rozhodně se nechci účastnit jiných resortních věcí. VV však mají kvalifikované lidi, kteří by mohli bojovat s korupcí i na jiných ministerstvech. V rámci jednání bychom chtěli mluvit i o tom, aby VV měly větší vliv při boji proti korupci, ale neříkáme přesné požadavky, je to věc jednání,“ řekl Právu.

John si dovede představit rošádu resortů i v rámci jednotlivých stran. „Tím ale neříkám, že by se to týkalo mě,“ dodal s tím, že není nutné, aby jako šéf partaje byl ve vládě.

Šéf VV by si nepřál vést jiný resort, než vnitro. „Rozhodně bych to nechtěl.“ Podle něj by bylo velkým snem VV se vrátit na vnitro, když se začnou nyní sklízet úspěchy, uznal však, že mu to ODS a TOP 09 asi nedopřejí. Podle Johna je na místě otevřít i otázku náměstků.

Nikdy neříkej nikdy

Johnův návrat do vlády ale není zcela nereálný. Již včera se hovořilo o tom, že by v kabinetu mohl opět zasednout. Bude také záležet na výsledku volby předsedy VV, která skončí 23. května.

„John by se do vlády mohl vrátit, muselo by ale jít o důstojné místo odpovídající předsedovi koaliční strany. Případná instituce by musela být nejen důstojná, ale i akceschopná. Nicméně v současnosti je John naladěn tak, že skutečně odchází,“ řekl Právu zdroj blízký předsedovi.

Návrat šéfa véček nevyloučila ani předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake. „Pokud způsob, jakým premiér nám dá další záruky boje proti korupci, bude nabídka jiného resortu pro Radka Johna, nebo nějaký jiný prostor ve vládě, tak o tom budeme diskutovat. Záleží i na Radku Johnovi, jestli bude mít po prodělané zkušenosti pocit, že takový prostor opravdu dostane,“ řekla Právu.

Již příští týden ve středu by podle Peake však měly být na pořadu K9 personální otázky. „Tím, že máme v koaliční smlouvě čtyři ministerstva a v tuto chvíli máme dva a půl ministra považujeme tuto část za otevřenou a byli bychom rádi, kdybychom o tom mohli jednat,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám