Hlavní obsah

Jihočeská ČSSD viní z volebního propadáku vedení strany

Právo, Pavel Orholz, Lucie Kándlová

V centru jihočeských sociálních demokratů v českobudějovické Rudolfovské ulici, kde se slavily poslední volební úspěchy, byl v sobotu večer naprostý klid a nikdo nemluvil ani s novináři. Ti byli odkázaní na prohlášení, které vydal krajský výkonný výbor a odpovědi na otázky dával jen lídr Ondřej Veselý, který se probojoval do Poslanecké sněmovny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do Poslanecké sněmovny

Článek

Jihočeští sociální demokraté si pohoršili o dva mandáty a získali pouze 7,3 procenta hlasů. „Dnešní den je pro nás nejčernějším v moderní historii ČSSD. Je to smutný den pro každého sociálního demokrata. ČSSD ale nepatří na dno politického spektra, kam ji bohužel tyto volby poslaly. Je to pro nás velké varování a důrazná zpětná vazba od našich tradičních voličů a sympatizantů,“ píše se v prohlášení.

Z neúspěchu viní Jihočeši především vedení strany a chtějí to řešit na sjezdu, který by se měl konat příští rok na jaře. „Čí je to vina, musí zhodnotit členská základna na mimořádném sjezdu ČSSD. Je ale nezpochybnitelné, že prvotní odpovědnost za nejhorší výsledek v historii nese vedení strany, které mělo k dispozici důvěru delegátů sjezdu, vládní angažmá a všechny nástroje k prosazování sociálně demokratického programu a zisku voličské podpory,“ míní jihočeští sociální demokraté.

Podle Veselého ČSSD uškodila kauza lithium. Na kandidátce nebyl ani bývalý hejtman Jiří Zimola. Vyškrtlo ho předsednictvo strany kvůli kauze výstavby chaty u Lipna, kterou pro něho stavěl nyní již bývalý předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha.

Vyškrtnutí Zimoly i podle Veselého volebnímu výsledku neprospělo. „Hrálo to roli v tom, že jsme mohli být jedním z nejúspěšnějších krajů za ČSSD v Česku. Nicméně jsem přesvědčený o tom, že bychom nedopadli lépe v zisku mandátů,“ řekl Právu Veselý.

Reklama

Výběr článků

Načítám