Hlavní obsah

Jihočeši se vyjádřili odmítavě proti úložišti jaderného odpadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Poselství, které v sobotu zaznělo na referendu o zamýšleném úložišti jaderného odpadu u Chyšek na Písecku, zní jednoznačně. Obyvatelé severní části Jihočeského kraje si nepřejí, aby se odpad skladoval v blízkosti jejich příbytků.

Foto: Jana Bečková

Večerní areál

Článek

Podle členů volebních komisí bylo "ne" zcela jednoznačné. V Nadějkově na Táborsku i v Božeticích na Písecku se proti úložišti vyslovilo 97 procent lidí. V Přeštěnicích na Písecku by si úložiště přál dokonce jen jediný ze 168 účastníků voleb.

O jasném postoji hovoří i volební účast. Referendum o úložišti se může pochlubit vysokou účastí. V Nadějkově přišlo 67 procent zapsaných voličů, v Božeticích 73 procent a v Přeštěnicích dokonce 76 procent.

Poslední slovo dostane ministerstvo

Přesto nemusí jejich hlasy znamenat vůbec nic. O umístění úložiště bude totiž rozhodovat v konečné fázi ministerstvo průmyslu a obchodu. Právě jemu chtějí obce výsledek referenda zaslat jako prvnímu. Materiál dostanou také jihočeský hejtman, krajský úřad a úředníci pověřených obcí.

Referendum o úložišti chystají i v nedaleké Zhoři a Jistebnici na Táborsku.

Jména šesti vytypovaných míst, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště, oznámila správa 25. dubna. Na seznamu jsou Lubenec-Blatno v Ústeckém kraji, Budišov a Rohozná na Vysočině, Pačejov v Plzeňském kraji, Pluhův Žďár-Lodhéřov a Božejovice- Vlksice v Jihočeském kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám