Hlavní obsah

Ještě vám není dost horko? Na české Sahaře je padesát stupňů

Novinky, nšt,luh

Vysoké teploty přesahující tropickou třicítku v posledních dnech sužují Evropu včetně České republiky. Češi se tak nezřídka cítí jako na poušti, ostatně jednu takovou můžete nalézt i na našem území. Na písečném přesypu u Vlkova, známém také jako česká Sahara, Novinky naměřily téměř padesát stupňů Celsia.

Česká SaharaVideo: Novinky

 
Článek

Vysoké teploty, sálající slunce, sucho. Lidé v Čechách se během tropických letních dní snaží co nejvíce ochladit. Koupaliště praskají ve švech, větráky jdou na dračku. Teploty se v uplynulých dnech místy vyšplhaly až na 36 stupňů Celsia.

Foto: Novinky

Během chvíle jsme v písku naměřili teplotu 50 stupňů Celsia.

Jedno hodně rozpálené místo, i když značně menší než zmíněná africká poušť, leží nedaleko Veselí nad Lužnicí. Jedná se o písečný přesyp u Vlkova. „Je tu už odedávna a je pozůstatkem původních pouští, které se táhly až od Majdaleny (obec na Jindřichohradecku - pozn. red.). Tato písečná duna má rozměr necelý hektar, je to zhruba 50x80 metrů písku, který je tam navátý,“ řekla Novinkám Lenka Horejsková z Informačního centra Veselí nad Lužnicí.

Foto: Novinky

Pískový přesyp u Veselských pískoven je od roku 1954 chráněným uzemím.

Na českou Saharu se Novinky vydaly s teploměrem, aby změřily teplotu písku. Po pár minutách jsme naměřili přes padesát stupňů Celsia. Místo je velkým lákadlem pro návštěvníky. V letních horkých dnech pak láká především ty, kteří se přijeli zchladit na pláži u nedaleké veselské pískovny.

Na samotnou písečnou dunu, která je od roku 1954 přírodní rezervací, je však vstup zakázán.

„Připomínám, že vstup na písečnou dunu je zakázán. Je možné se na ni podívat, ale ne se po ní třeba proběhnout,“ dodala Horejsková. Zákaz vstupu je i proto, že se na české Sahaře daří pískomilné floře i fauně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám