Hlavní obsah

Jedovatý rum poslednímu otrávenému někdo prodal na parkovišti

Právo, Novinky, val, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ani po několika týdnech neutichají dozvuky metanolové aféry. Ve středu večer byl převezen muž do Fakultní nemocnice Brno. Jeho stav je prý vážný. Otrávený alkohol měl koupit od neznámého muže na parkovišti. I proto bude na jihu Moravy pokračovat testování alkoholu od občanů, které dosud mezi více než dvěma tisíci vzorků odhalilo 40 s přítomností metanolu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novinkám to potvrdila mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Podle ní se jedná o první potvrzenou intoxikaci v této nemocnici.

„Stav muže je vážný, ale stabilizovaný,“ uvedla. Podle ČTK se jedná o 66letého muže ze Šlapanic. Policie nyní zjišťuje, jaké destiláty muž pil a odkud je získal. V jeho bytě kriminalisté našli na čtyři desítky lahví několika druhů alkoholu, z nichž odebrali vzorky, které putovaly rovnou do laboratoře.

„V současné době tedy čekáme na výsledky rozborů, které určí, v kterém z několika druhů destilátů je metylalkohol obsažen a v jaké koncentraci,“ prohlásila policejní mluvčí Petra Vedrová.

Otrávený rum z benzinky

Jednou z prověřovaných verzí je podle Vedrové i to, že alkohol kontaminovaný metanolem si poškozený koupil od neznámého muže na odpočivadle u benzinové čerpací stanice. Pokud by se tato informace potvrdila, znamenalo by to, že pančovaný alkohol se někdo snaží prodávat mimo distribuční síť, která byla v minulých dnech odhalena poté, co se metanolem otrávily desítky lidí.

"Policisté tak zároveň varují občany, aby pochybně zakoupený alkohol od neznámých prodejců nekupovali. A pokud už nějaké takto opatřené lahve mají doma, aby si jejich obsah raději nechali otestovat," prohlásila Vedrová.

Kontroly pokračují 

I vzhledem k poslední otravě rozhodla rada Jihomoravského kraje o tom, že bude pokračováno v programu bezplatného testování lihovin pro obyvatele, kteří u svých zásob mají podezření na přítomnost metanolu.

„Jsme jediným regionem v České republice, který toto nabízí. Do dnešní deváté hodiny ranní bylo občany odevzdáno na šesti sběrných místech celkem 2859 vzorků, z nich už bylo otestováno 2019, a bohužel ve 40 případech máme pozitivní nález, kritické množství metylalkoholu. Samozřejmě občané se musí identifikovat a v případě takovéhoto pozitivního nálezu budou informace předány Policii ČR,“ prohlásil hejtman Michal Hašek.

„Ve čtvrtek krajská rada rozhodla o tom, že od pondělí 8. října letošního roku budou laboratoře přijímat pouze alkohol vyrobený v roce 2012. Vycházíme z definice prohibice, tak jak byla vyhlášena v opatření ministra zdravotnictví. Dosavadní vzorky, které občané do pátku odevzdají, budou otestovány. Od pondělí se však bezplatné testování bude týkat pouze vzorků alkoholu vyrobeného v roce 2012, kde je extrémní nejistota, co všechno mohou obsahovat,“ dodal Hašek.

Kvůli výskytu jedovatého metanolu v lihovinách zemřelo v ČR 27 lidí, epidemie si vyžádala 76 otrav. Ještě v pondělí přitom ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) informoval o lepšící se situaci kolem jedovatého alkoholu a uvedl, že by již neměli přibývat další pacienti.

Ministr dodal, že i přes ukončení prohibice minulý čtvrtek budou pokračovat kontroly alkoholu. Prioritou má být také obnovení exportu českých lihovin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám