Hlavní obsah

Jednání tripartity stávku neodvrátilo, odbory se s vládou nedohodly

Zástupci vlády v pátek na předsednictvu tripartity jednali se zaměstnavateli a odbory o připravovaných vládních reformách. Obě strany se ani tentokrát nedokázaly dohodnout na návrzích zdravotnické a penzijní reformy. Plánovanou stávku se tak nepodařilo odvrátit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odboráři s prapory na Václavském náměstí

Článek

"Přípravy jsou tak daleko, že je to hodně blízko ke stávce," řekl novinářům předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.

Jednání o reformách by mělo pokračovat i příští týden. V kompletním složení se všechny tři strany nad nimi sejdou opět v pondělí 20. června na zasedání tripartity.

Problémový druhý pilíř

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) byly na pátečním jednání dva problémové body. Prvním z nich byla penzijní reforma. "Oba sociální partneři, ale každý z jiného pohledu, kritizují ten návrh," řekl Drábek.

Vláda v rámci penzijní reformy navrhuje, aby si lidé od roku 2013 mohli převádět část pojistného ze státního pilíře do takzvaného druhého pilíře na individuální účty u soukromých penzijních společností, a to za podmínky, že přidají část peněz ze svého.

"Stanovisko českého byznysu je jednoznačné tím, že není druhý pilíř povinný, tak my ho nepodporujeme," řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Zaměstnavatelé by preferovali reformu státního průběžného systému a penzijního připojištění.

Proti zavedení nového pilíře v podobě individuálních účtů jsou i odboráři. "Požadujeme, aby se nevytahovaly peníze z průběžného systému a aby se zreformoval třetí pilíř (penzijní připojištění)," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Odbory chtějí plné stažení zdravotnické reformy

Druhým sporným bodem byl návrh zdravotnické reformy. Podle Hanáka jsou reformy nutné, ale musí se nejprve udělat řada opatření pro ochranu proti korupci a zavést kontrola nad úkony, které lékaři dělají. "My jsme velmi precizně argumentovali, že některé kroky je třeba udělat velmi rychle, a to jak ve zlepšení efektivity systému, tak ve zdravotních reformách," řekl Drábek. Není podle něj možné čekat a dělat nejdřív jeden a potom další krok, protože by se systém mohl už příští rok dostat do neřešitelné situace.

Odboráři trvají na tom, aby se zdravotnická reforma v podobě navržené vládou stáhla úplně. Zatížila by podle nich neúměrně domácnosti, postrádají také definici standardu a nadstandardu.

"Požádali jsme pana premiéra, aby nám do příštího pátku sdělil, jaký bude postup v těchto dvou reformách, a podle toho zvolíme svůj, řekl Zavadil.

Odboráři kvůli vládnímu návrhu reforem nedávno svolali demonstraci na Václavské náměstí. Zúčastnilo se jí přes 40 tisíc lidí. Nyní odbory chystají stávku v železniční, silniční i městské dopravě. Vyhlásí ji, pokud s vládou do 10. června nenajdou o reformách společnou řeč.

Reklama

Výběr článků

Načítám