Hlavní obsah

Jednání o vládě ovlivní i bitvu stran o výbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politici stále nedospěli k dohodě o tom, kdo povede jednotlivé sněmovní výbory. Personální obsazení vedoucích funkcí ve výborech už ale strany řeší. Záleží ale na tom, kdo nakonec zasedne ve vládě a kdo v opozici. Pokud by vládla ODS, chtějí sociální demokraté prosadit nynějšího ministra financí Bohuslava Sobotku do čela rozpočtového výboru a dosavadní ministr vnitra František Bublan by měl vést výbor pro bezpečnost.

Článek

Ambice ČSSD ale závisí na tom, jak dopadnou jednání o složení budoucí vlády. Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý v úterý řekl, že občanští demokraté přijmou návrhy ČSSD výměnou za toleranci vlády Mirka Topolánka sociální demokracií.

Právě rozpočtový výbor, do kterého má zamířit Sobotka, je označován za klíčový podobně jako výbory hospodářský, pro obranu, pro bezpečnost, zahraniční výbor nebo zdravotní výbor a sociální výbor.

Existují informace, podle kterých ČSSD usiluje také o zahraniční výbor, nebo přinejmenším o výbor pro evropské záležitosti. Vést by chtěla i sociální, případně zdravotní výbor.

Svůj výbor budou mít zřejmě i komunisté

Lidovci by podle předsedy svého klubu Jana Kasala chtěli řídit výbor pro životní prostředí, do jehož čela by nominovali současného ministra Libora Ambrozka. Zelení mají zájem o výbor pro evropské záležitosti.

"Má smysl usilovat také o místopředsednictví v organizačním výboru, kde se rozhoduje o agendě Sněmovny, a petičním výboru, kde jsme prosadili zřízení podvýboru pro lidská práva, což je jedna z priorit zelených," řekl v úterý poslanec Strany zelených Ondřej Liška.

Šéf KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že komunisté chtějí předsednictví v kontrolním a v petičním výboru.

Výbory budou mít sudý počet členů, hrozí častější paty

Poslanci už odhlasovali nejen počet sněmovních výborů pro nynější funkční období, ale i počet jejich členů. [celá zpráva] Podle rozhodnutí poslanců budou mít výbory sudý počet členů. Může se tak často stát, že hlasování členů výborů budou častěji než dosud končit patem.

Pokud tedy budou poslanci ČSSD a KSČM ve výborech hlasovat společně, bude nebude možné je přehlasovat. Sudý počet členů ve výborech prosazovali sociální demokraté hned po volbách. "Trvali na tom, nebylo možné to změnit," řekl poslanec jedné ze stran bývalé trojkoalice.

Vyrovnaný poměr sil ve výborech by tak kopíroval i rozložení ve dvousetčlenné Sněmovně, ČSSD a KSČM mají dohromady 100 hlasů, ODS, lidovci a zelení také 100. Objevují se úvahy, že by počet poslanců mohl být lichý, třeba 201 nebo 199, aby se předešlo opakování patové situace, která nastala po letošních sněmovních volbách.

Reklama

Související články

Vláda podá demisi v úterý nebo ve středu

Dosluhující kabinet Jiřího Paroubka (ČSSD) by mohl podat demisi v úterý nebo ve středu. Cestu k tomuto kroku otevřelo zvolení kandidáta ČSSD Miloslava Vlčka...

Výběr článků

Načítám