Hlavní obsah

Jednání o nájemném ztroskotala

– ČESKÁ REPUBLIKA
Novinky, Vladimír Čechlovský

Ministerstva financí a místního rozvoje se nedohodla na společném přijatelném návrhu zákona o nájemném a každé z nich proto vládě předloží vlastní verzi. Už v sobotu se má uskutečnit první koaliční jednání o budoucí podobě klíčového zákona pro nájemníky a majitele domů.

Foto: archiv kapely

O2 Shepards Bush Empire

Článek

Vyplývá to z informací Práva. Ministr Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Němec (US-DEU) jednali o zákonu několikrát, ale ke shodě nedošli. Poslední jednání se uskutečnilo minulý pátek na pražském Hradě při příležitosti volby prezidenta. Další se už podle našich zdrojů neplánují.

Jak zjistilo Právo, k rozhodnutí soc. dem. o tom, že další pokusy jsou na této úrovni marné a že je třeba přejít rovnou ke koaličnímu jednání, došlo v pondělí ráno na zvláštní schůzce u premiéra Vladimíra Špidly. Koaliční jednání by mělo hledat kompromisní návrh. Jeho hledání bude velmi obtížné. Návrhy jsou totiž diametrálně odlišné.

Návrhy ministerstev

Představa ministra financí je založena na tom, že je třeba vycházet z dosavadní výše všech činží na trhu regulovaných i volných a postupně se přibližovat k tzv. místně obvyklému nájemnému. Sobotka klade důraz na to, že nájemné je cena jako každá jiná a tudíž se musí odvíjet především od koupěschopné poptávky a nabídky bydlení na trhu.

Němec oproti tomu navrhuje, aby se činže rychle přibližovaly tržní úrovni, a to až o 15 procent ročně. Například pražský nájemník by tak z bytu o ploše 75 čtverečních metrů za devět až deset let platil místo dnešních 2780 asi 10 300 korun (bez služeb). V menších obcích by se nájemné dostalo na tržní úroveň daleko dříve.

Úředníci finišují

Ministerstvo financí odmítlo blíže situaci komentovat. "Svůj návrh předložíme do vlády v pátek, po kolegiu ministra," řekl Právu náměstek ministra Jaroslav Šulc. Dodal pouze, že "pro razantní zvýšení nájemného není důvod ani prostor."

Podle našich informací také ministerstvo pro místní rozvoj dokončuje svůj návrh. "Dodělávají se pasáže ohledně způsobu zjišťování výše nájemného v obcích, což má být úkolem Českého statistického úřadu," řekl Právu tiskový mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám